zz

Както всяка година по време на Великия пост каним различни проповедници, за да може всеки един от вас да се подготви по-добре за Възкресение Христово, така и тази година ще има такава възможност, както следва:

III неделя (24.03) о. Збигниев Тенча

IV неделя (31.03) о. Патрик Вале 

V неделя (7.04) о. Донбор Жирва  

 

Всеки петък след светата литургия ще бъде провеждан Кръстен път, а за англоговорящите всяка неделя след литургията от 18:00 ч.

Започнахме ремонт на олтарното пространство, както бяхме споменали преди време. Въпросът беше повдигнат и на няколко енорийски съвета. Идеята е цялостно довършване на храма. Вече изнесохме каменните фигури навън и тази година ще бъдат поставени на зелената площ пред църквата. Изработихме нов триптих и го поставихме на тяхно място. Остава да бъде сменен пода в олтарното пространство и разширяване на стъпалата; да бъде изработен нов олтар и амвона; корекция в осветителните тела на храма; елиминирането на газовите отоплителни тела, поради вътрешното изгаряне и от тук, унищожаването на стенописите; поставяне на алтернативно отопление; цялостно боядисване на църквата с нови цветове. През целия Велик пост литургиите ще бъдат отслужвани в залата под църквата. 

При изхода от залата има касичка, която е предназначена за бедните и нуждаещите се от нашата енория. можем да направим жест на милосърдие, помагайки материално на тези, които имат нужда. 

През пролетната ваканция /1-7 април/ о. Ярослав организира излет за младежите и децата. Който е заинтересуван нека да се свърже с него. 

Изразяваме благодарност за съдействието на г-н Петър Драгоданов при възстановяването на електрически метален стълб на уличното осветление откъм гърба на храма, след сблъсък с товарен автомобил с неустановена марка и модел, при извършване на неправилна маневра. От сблъсъка беше нарушена целостта на стълба, като същият се бе наклонил, което създаваше реална опасност за последяващ инцидент. Осветителното тяло няколко години се намираше в наклонена позиция и представляваше опасност, както за минувачите, така и за паркираните автомобили. Стълбът беше възстановен в четвъртък. Благодарим от сърце на г-н Драгоданов и се надяваме на съдействието на всички вас, при решаване на трудни проблеми в енорията ни. 

След тази Евхаристия каним младежите на катехизис в зелената зала с о. Ярослав, децата в приемната с г-жа Анелия, а всички родители и желаещите кафе под навеса в двора с о. Ириней. Отец Младен ще бъде достъпен за изповед в сакръстията. Г-жа Райна Параскова ще бъде достъпна в канцеларията за формалностите около посещението на папата и оформянето на списъците. Записването приключи! До 25 март събираме парите за пътуване и за аксесоари. Молим всички записани по най-бързия начин да уредят пътуването си с енорийските автобуси, за да бъдем една организирана група. Който желае допълнителни събираме по 10 лв. за шапка, шал и папско знаме. По този начин ще приветстваме Светия отец и ще бъдем обособени като група. 

От днес бихме желали да започнем духовна подготовка преди посещението на папа Франциск в България. По този повод о. Младен Плачков, който ни гостува от Раковски ще сподели няколко думи за организацията и подготовката на хората от гр. Раковски за това толкова важно мероприятие. 

 

На всички пожелаваме приятна и благодатна седмица! 

о. Венци Николов OFMConv.