Стогодишнината от явяването на Божията Майка във Фатима ни води към размисъл. Припомнянето на тогавашните събития носи много духовни милости. 

Посланието, което Дева Мария оставя на трите пастирчета в Португалия през 1917 г., все още е живо. Пристигащите на това място поклонници почитат Пресветата Дева. Знаят, че Тя влияе на човешките дела. Явявайки се във Фатима, Божията Майка не допуска да се реализират намеренията на враговете на Църквата, а спасява Португалия от нещастието, като си служи с малките деца на този народ.

Припомняйки си това послание, Църквата помни благословените фатимски деца – блажените Франциск и Яцинта, а Луция чака за беатификация. Йоан Павел Втори, който е свързан удивително с фатимското послание, стана светец. Всички те ни учат как да обичаме Исус и Мария. 

Посланието предупреждава за войната и страданията поради човешките грехове, но и носи утешение, че злото ще бъде спряно. Словата на Дева Мария в онези времена имат солидно основание. Бушува Първата световна война, а няколко месеца по-късно избухва болшевишката революция, чиято безбожна комунистическа идеология залива Русия и целия свят. По тази причина Дева Мария припомня за обръщането, поощрява моленето на броеницата, пожелава си Русия да бъде посветена на Непорочното И Сърце, а също желае и да се почитат първите съботи на месеца. 

Фатимските откровения са предизвикателство за всеки християнин в реализирането на собственото му призвание под бдителния поглед на Дева Мария. Апелът на Божията майка към християните е апел да побързаме да се обърнем и да се покаем. От това изискване никой не е освободен. „Възванието на Девицата не е еднократен акт. Апелът й трябва да се подема от поколение на поколение, в съгласие с все по-новите „знаци на времето”. Трябва да се връщаме непрекъснато към него. Трябва да го подемаме отново и отново”.

 

Реализиране на тайните

Явленията изискват изпълнението на много молби, за които помоли Дева Мария. С течение на годините се удава постепенно те да бъдат реализирани, но не всички. Това бяха: призоваването към изкупление, молене на броеницата, посвещаване на света на Непорочното Сърце на Мария и почитането на първите съботни дни на месеца.

 

Апел за покаяние

Явленията във Фатима са призив за обръщане. Тази истина прозвучава във въпроса на Дева Мария, отправен към децата: „Искате ли да се посветите на Бога, за да понасяте всички страдания, които ще ви изпрати като удовлетворение за греховете (…) и като молба за обръщане на грешниците?”. Майката на Господ жадува подемането на лишения с намерение за удовлетворение и обръщане на грешниците. Те обаче не се основават на изключителни умъртвявания, а в приемането на всичко, което изпраща Творецът, като например страданията, трудностите, проблемите, неприятностите.

Практикуването на покаянието е логична последица, за да имаш чисто сърце. Тъй като „цивилизацията на смъртта” иска да го унищожи, християнинът трябва да е открит за Истината, защото тя осветява разума и формира човешката свобода. Без разбирането и приемането на Истината гасне вярата, а човек губи виждането на смисъла на делата и събитията, вместо това неговото сърце търси насищане там, където не може да го намери.

Непорочното Сърце на Мария осъзнава чистотата и красотата на Дева Мария. Тъй като Нея не я докосва грехът, затова Тя става най-добрата защита от сатаната и неговите атаки. Непорочното Сърце на Божията майка е недостижим пример за чистота на човешкото сърце и едновременно образец за подражание. В него няма разминаване между мислите и постъпките, няма непоследователност, нито двуличие. Има съвършена духовна хармония, чистота на намеренията и желанията. Нейното Сърце е непрестанна молитва, подбуда към подчинение на Свети Дух.

 

Броеницата

  Дева Мария моли във Фатима за молитва на броеницата с намерение за измолване на опрощение на греховете и за обръщане на грешниците. Тази молитва изразява солидарност с всички братя и сестри. Тя е знак за духовното И майчинство. Казвайки я, ние се свързваме с Майката на Бога, защото броеницата е не само събитие, приведено от историята на спасението, но и път към Бога във всяко време чрез Нейната специална помощ. Майката на Христос е знак на надеждата.

За това колко важна е молитвата на броеницата, ни припомнят исторически дати; например: през 1571 г. победата на християнската флота при Лепанто е измолена с молитва на броеницата. В резултата на това, Сикст Пети установява споменаването на Божията Майка на Броеницата.

Броеницата избави Австрия от комунизма благодарение на австрийския свещеник о. Петър, който през 1948 г. призова за съгласувано усилие за обща молитва на броеницата, с цел премахване на окупаторите. Той моли 10% от австрийците да се задължат всекидневно да молят броеницата с намерението съветските войски да напуснат страната. Групата се моли седем години. В годишнината от първото фатимско откровение, на 13 май 1955 година, окупационните войски започват да напускат Австрия. Станалото изуми света.

Молитвата на броеницата, проведена през февруари 1986 г. във Филипините, свали диктатурата на Фердинанд Маркос. Кардинал Син, запитан за това, как въобще е станала възможна тази безкръвна революция, неизменно отговарял: „Няма отговор. Това беше чудо”.

Дева Мария призовава за молене на броеницата също и в явленията си в Ла Салета (1846) и в Лурд (1858). Като Майка на всички деца, се грижи за това никой да не бъде осъден.

Броеницата, която някога билa молитва oratio pauperum, стана oratio nobelium, молитва на прекрасните умове и сърца: велики хора, велики теолози, велики папи, велики мислители и велики светци. Тук си струва да припомним св. Лудвик Мария Гринон де Монфор, автор на ценен труд за броеницата; св. Пио от Пиетралчина, който не се разделя с броеницата; св. Бартоломей Лонго, апостола на броеницата. Този последният чул глас от дълбините на сърцето си: „Който разпространява броеницата, този е спасен!”.

От ръцете си не изпуска броеницата и Свети Йоан Павел Втори, който където може поощрява нейното молене. Посланието за броеницата Rosarium Virginis Mariaе e неговият отговор на молбата на Божията Майка от Фатима, която склонява да се практикува тази молитва. То е също и пасторално указание за Божия Народ в третото хилядолетие. Припомня необходимостта от молитва за мир и за укрепването на идентичността на семейството. То е указание за Църквата при влизането й в новото хилядолетие, още веднъж всичко да започне от Христос и Неговата Майка.

 

Първите съботи на месеца

Седем години след приключването на фатимските явления Божията Майка позволява на сестра Луция да открие съдържанието на втората част на фатимската тайна. Неин предмет е молитвата към Непорочното Сърце на Дева Мария. На 10 декември 1925 г. Божията Майка, заедно с Младенеца се явява на Луция и й показва обграденото Си от тръни сърце. Младенецът казва: „Имай съчувствие към сърцето на Твоята Пресвята Майка, обградено от тръни, с които неблагодарните хора непрекъснато го нараняват, а няма никой, който чрез акта на удовлетворението да измъкне тези тръни ”.

Дева Мария казва: „Дъще моя, виж, моето сърце е обградено от тръни, с които неблагодарните хора чрез светотатства и вероломство непрекъснато ме нараняват. Поне ти се старай да ми носиш радост и съобщи от мое име, че ще дойда в часа на смъртта с милостите, необходими за спасение на всички тези, които пет месеца в първите съботи се изповядат, приемат Свето Причастие, кажат една броеница и 15 минути размишляват върху 15-те тайни на броеницата, като ме съпровождат с намерение за удовлетворение”.

Има пет вида обиди и светотатства срещу Непорочното Сърце на Дева Мария. Това са: оскърбленията срещу Непорочното И зачатие, Нейната Девственост, Нейното Божествено Майчинство, когато се признава само като Майка на човека, а не Майка на Богочовека, богохулства, чрез които се старае да се внедри в сърцата на децата безразличие,  пренебрежение и ненавист към Дева Мария, а също светотатства, пренебрегващи Я в нейните свети изображения.

Kакви са условията за удовлетворение за тези светотатства. В продължение на пет месеца, през първите им съботи да направят следата набожност: Първо- изповед; второ – приемане на Светото Причастие; трето – измолване на броеницата; четвърто - 15-минутно размишление над тайните на броеницата, а също и придружавайки Божията Майка в намерението, възнаграждаващо за обидите.

Сестра Луция чула също, че ако някой не може да изпълни условията в събота, може да ги изпълни в неделя, ако „така също бъде прието практикуване на тази служба в неделята, следваща след съботата, ако (…) свещениците поради важна причина позволят това на душите”. 

Привилегията, която ще получат душите от реализацията на почитането на първите съботи на месеца, е обещанието на Пресветата Дева, за личното И съпровождане в часа на смъртта с всички милости и благодати, необходими за спасение. Важно е намерението за удовлетворение на Непорочното Сърце на Мария. Затова сестра Луция започва своите записки с бележка: „да не се забравя за намерението за удовлетворение, което е важен елемент на първите съботи”. „Ако се направи това, което ви казвам, много души ще бъдат спасени, ще настъпи мир в света. Войната ще свърши.” – казва Богородица.

 

Изпълнено ли е посланието от Фатима?

Актуално ли е фатимското послание? Фатима още не е свършила. През 2017 г. ще се навършат 100 години от онова събитие, което убеждава хората в това, че почитането на Непорочното Сърце на Дева Мария е средство за спасение.

Свети Йоан Павел Втори казва, че Фатима „става още по-актуална, отколкото преди 65 години (…), още по-неотложна”. Сигурен в майчинската помощ на Божията Майка, той е убеден в необходимостта от актуализация на посланието И, призоваващо към обръщане и изкупление, а също и поверяване на света на Нейното Непорочно Сърце.

Бенедикт XVI по време на посещението си във Фатима изповяда: „Заблуждава се този, който смята, че пророческата мисия на Фатима е приключила (…) сърце, открито към Бога и очистено чрез съзерцания на Бога, е по-силно от карабина и оръжие от всякакъв вид. „Fiat (ето ме)”, изказано от Дева Мария, това е словотo на сърцето Й, променило движението на събитията на света, защото Тя даде на света Спасителя. Сатаната има сила над този свят, но свободата да прави зло няма вече последната дума. (…) нека тези години бъдат предсказание за триумфа на Непорочното Сърце на Мария, за слава на Светата Троица”.

Защо е казал така? Защото най-накрая, както казва Божията Майка на сестра Луция, Непорочното Сърце ще триумфира. Бенедикт Шестнадесети припомня, че окуражаващото обещание на Пресветата Дева се е утвърдило в паметта му по време на размисъл над Фатима. Когато още като префект на Конгрегацията Наука и вяра писал теологичен коментар за третата фатимска тайна, заявява, че тези думи на Дева Мария резюмират и увенчават цялото И послание. Обяснява също, че убеждението, че доброто побеждава злото, има своя извор в думата Fiat, което е изказало Нейното Майчино Сърце и е изменило течението на световните събития. Фатимските откровения са закотвени в спасителното дело на Христос.

  Посланието от Фатима е прекрасно и взискателно, тъй като, въплътявайки го в живота, трябва да отговорим на призивите на Божията Майка, която моли за промяна в сърцата, молене на броеницата и почитане на първите съботи на месеца.

В контекста на тайната на Непорочното Сърце на Дева Мария си струва да се пита за Фатима. Всеки от нас може да й даде друга интерпретация, за да бъде дете на Божията Майка. Трябва да се уповаваме, че сигурно както чрез нея е дошло избавлението на света, чрез Нея ще дойде крайната победа, предсказана в Апокалипсиса. Затова е добре да бъдеш светец на Дева Мария, или такъв, какъвто го е описал Лудвиг Мария Гриньон де Монфор, който твърди, че в последните времена светците „ще имат в устата си двуострия неч на Божието Слово, а на раменете си окървавено знаме на кръста, кръст в дясната ръка и корона в лявата”. Трябва да си свят като св. Максимилиан, като бл. Франциск, бл. Яцинта и Луция, като св. Йоан Павел Втори.

Фатима още не е казала последната си дума и нейният часовник още бие нови часове. Триумфът на Непорочното Сърце на Дева Мария зависи също и от молитвите на почитащите я и вярата в мощта на Божественото Провидение, водещо хората през събитията в света. Бог чрез застъпничеството на Богородица благослови незначителния човешки труд и със силата на Своята милост прави така, че малобройните почитатели на Непорочното Сърце на Дева Мария да се увеличат числено, да носят добър и изобилен плод – според замисъла на Отец.

Непорочното сърце на Пресвятата Дева е отговор на неверието на съвременния свят и неговите цивилизационни заплахи.