Християнската молитва е взаимоотношение за Завет между Бога и човека в Христос. Тя е дело на Бога и на човека; тя извира от Светия Дух и от нас, цялата отправена към Отца, в съюз с човешката воля на Сина Божи, станал човек… Животът на молитвата е да бъдеш постоянно в присъствието на Трисветия Бог и в общение с Него… Молитвата е християнска, доколкото тя е общение с Христос и се разширява в Църквата, която е Негово Тяло. Нейните измерения са измеренията на Христовата любов. (ККЦ 2564-2565)

 

Знакът на Кръста

В името на Отца и Сина, и Светия Дух. Амин.

 

Господня молитва

Отче Наш, Който Си на небесата, да се свети името Ти, да дойде царството Ти, да бъде волята Ти както на небето, така и на земята. Дай ни днес насъщния ни хляб и прости ни дълговете, както и ние прощаваме на нашите длъжници, и не ни въвеждай в изкушение, но избави ни от злото. Амин.

 

Ангелски поздрав

Радвай се, благодатна Марийо, Господ е с тебе! Благословена си ти между жените и благословен е плодът на твоята утроба – Исус. Света Марийо, Майко Божия, моли се за нас, грешници, сега и на смъртния ни час. Амин.

 

Апостолски символ

Вярвам в Бога, Всемогъщия Отец, Творец на небето и на земята. И в Исуса Христа, единствен Негов Син, Господ Наш, Който се заченал от Светия Дух, родил се от Дева Мария, страдал при Понтийския Пилат, разпънат, умрял и погребан, слязъл в ада, на третия ден възкръснал от мъртвите, възнесъл се на небето, седи отдясно на Бога Отца Всемогъщия: оттам ще дойде да съди живите и мъртвите. Вярвам в Светия Дух, Светата католическа църква, общението на светците, опрощението на греховете*, възкресението на телата и вечния живот. Амин.

 

Славословие на Света Троица

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, както беше в началото, сега и всякога и във веки веков. Амин.

 

Ангел пазител

Ангеле Божи, пазителю мой, аз, който по Божията милост съм поверен на тебе, моля ти се, осветявай ме, пази ме, крепи ме и ръководи ме през този ден (тази нощ). Амин.

 

Деяние на вярата

Боже мой, вярвам във всичко, което Светата католическа, апостолска и римска църква ми повелява да вярвам, защото Ти, Който Си непогрешима Истина, Си й го открил.

 

Деяние на надеждата

Боже мой, надявам се, че заради страданията и смъртта на Исуса Христа ще ми дадеш благодат и помощ да правя добро на този свят, а после да се радвам на другия.

 

Деяние на любовта

Боже мой, обичам Те от все сърце и над всичко, защото Ти Си безкрайно достоен за обичане. Обичам Те и за благодатите, които Си ми дал, и от любов към Теб обичам ближния си, както сам себе си.

 

Деяние на благодарността

Покланям Ти се, Боже мой, и Те обичам от всичкото си сърце. Благодаря Ти за това, че Си ме сътворил, направил християнин и опазил този ден. Поднасям Ти всичко онова добро, което днес съм направил, и Те моля да ме освободиш от всяко зло.

 

Деяние на разкаянието

Боже мой, моля Ти се да ми простиш греховете. Разкайвам се от все сърце, защото, като съгреших, аз изгубих Рая и заслужих пъкъла, но още повече се разкайвам, защото оскърбих безкрайната Ти добрина. Обещавам, с Твоята благодат, никога вече да не Те оскърбявам.

 

Вечен покой

Вечен покой дай им, Господи, и вечната светлина да ги озари. Нека почиват в мир. Амин.