Християнското семейство е общение на хора, знак и образ на общението на Отец, Син и Свети Дух… То е призовано да сподели молитвата и саможертвата на Христос. Всекидневната молитва и четенето на Словото Божие засилват в него любовта. Християнското семейство е евангелизаторско и мисионерско…

Християнското семейство е първото място за възпитание в молитвата… То е „домашната църква”, където Божиите чеда научават да се молят „в Църквата” и да постоянстват в молитвата. За малките деца особено всекидневната молитва е първото доказателство за живата памет на Църквата, събудена търпеливо от Свети Дух.

Родителите първи са отговорни за възпитанието на децата си. Те засвидетелстват тази отговорност най-напред със създаването на едно огнище, където нежността, прошката, уважението, верността и безкористното служение са норма… Чрез благодатта на тайнството Брак родителите получават отговорността и привилегията да евангелизират своите деца. Те трябва да ги учат още от най-ранните им години в тайните на вярата, защото те са за своите деца нейните първи „вестители”…

Родителите имат задължението да научат децата си да се молят и да разкрият призванието си за Божии чеда. Децата на свой ред допринасят родителите им да израстват в светостта.

Преданието на Църквата предлага на верните ритмичност на молитвата, предназначена да подхранва постоянното молене. Някои молитви са всекидневни: сутрешна и вечерна молитва, преди и след ядене, Литургията на Часовете. Неделята, чийто център е Евхаристията, е осветена главно от молитвата. Цикълът на литургичната година и нейните големи празници са основите периоди на молитвен живот на християните. (ККЦ 2205-2227, 2685, 2698)

 

Кантик на Захария (Лук. 1, 68-79)

Благословен е Господ, Бог Израилев,

затова че посети и избави Своя народ

и издигна за нас в дома на Своя слуга Давид спасителна сила.

Както обеща чрез устата

на Своите отпреди време пророци

спасение от враговете ни

и от ръцете на всички, които ни мразят.

За да прояви Своята милост на дедите ни

и да Си спомни Светия Си Завет,

клетвата, с която се кле

на Авраам – нашия отец.

За да ни даде, след като ни избави от ръката на враговете ни,

безстрашно да Му служим

в святост и правда пред Него

през всички дни на живота си.

И Ти, Младенецо, ще се наречеш пророк на Всевишния,

защото ще вървиш пред лицето на Господа, за да приготвиш Неговите пътища

и да дадеш на народа Му да познае спасението

чрез опрощаване на греховете му.

Поради великото милосърдие на нашия Бог,

с което ни посети като слънце, изгряващо от висините,

за да просветли онези, които са в тъмнина и в сянката на смъртта,

и да направлява нозете ни по пътя на мира.

Слава на Отца и Сина и Светия Дух,

както беше в началото, сега и всякога, и във веки веков. Амин.

 

Утринни молитви

О, Божествено Сърце Исусово, принасям Ти чрез Непорочното Сърце на Пресветата Дева Мария всички молитви, дела и страдания на днешния ден, допълвайки ги към намеренията, за които Ти на олтара жертваш самия Себе Си за нас. Принасяме Ти ги за Твоята Света Църква, за Светия отец папа … за обръщане на грешниците, за душите в чистилището и за всички намерения, определени на този ден и месец. Желая да получа всички привилегии на индулгенцията, към които днес мога да пристъпя. Амин.

или

Най-сладко Сърце Исусово, моля Те най-горещо, направи да Те обичам и обичам все повече. Ето, аз от благодарност към Теб и за опрощаване на всички мои неправди, отдавам Ти моето сърце и напълно Ти се посвещавам, Исусе Мой, най-мили, и с Твоя помощ постановявам повече да не греша. Амин.

или

Христе, Господ наш и Бог наш, Ти Си пътят, истината и животът. Бди над мислите, думите и действията ни. Опази ни през този ден, та нашите дела да бъдат желани и извършени за слава на Твоето свято име и за спасението на света.

 

Вечерни молитви

В безкрайното Си милосърдие, благослови ме, о, най-сладко Сърце Исусово, и приеми благодарност за всички добрини, които в днешния ден получих от Теб. Съжалявам за всички грешки и неправди, които допуснах спрямо Теб, но се надявам, че ще ми простиш и възнаградиш от мен причинената несправедливост на славата Господня. Вяра, Надежда и Любов моя – всичко това е Твое. Желая да спя и почивам, овладян от любов към Теб, за да се събудя оживен от същата тази Твоя любов. Амин.

или

Исусе, Йосифе, Марийо, отдавам Ви моето сърце, тяло и душа. Исусе, Йосифе, Марийо, бъдете с мен при последното ми издъхване. Исусе, Йосифе, Марийо, нека почива в мир с Вас моята душа.

 

Молитви преди размишление или четене на Библията

Боже, Ти със светлината на Светия Дух поучаваш сърцата на верните, дай ни да познаем чрез този Дух какво е истинско и винаги да се радваме на Неговата утеха. Чрез Христа, нашия Господ. Амин.

или

Най-висши, хвалебни Боже, освети тъмнината в моето сърце и дай ми, Господи, истинска вяра, непоколебима надежда и съвършена любов, разум и познание, за да изпълнявам Твоята свята и непогрешима воля. Амин.

(св. Франциск от Асизи)

или

Господи Боже, аз съм тук близко до Твоето Слово. Това е Слово древно и винаги ново. Това е Словото, което Ти днес отправяш към мен. То ми разказва за тайната на Твоята любов, но още за греха на човека. Твоето Слово значи любов, прошка, мир, радост, вечен живот. Твоят Свети Дух нека разтвори ума ми, за да разбера какво искаш да ми кажеш чрез Твоето Слово. Да разтвори още и моето сърце, за да може да го съхрани, да го приложи на практика, както и да го отнесе на моите братя. Боже Господи, нека Твоето Слово да бъде винаги светлина по моя път. Амин.

или

Молим Те Вседържителю, Създателю на всяко създание, Творителю на това, което съществува. Към Тебе, Господи, протягаме неопетнените си ръце и пред Твоя облик разтваряме сърцата си. Молим Те, смили се, дари, окажи доброта, поправи, умножи в нас добродетелите, вярата и познанието. Ела ни на помощ! Представяме Ти, Господи, нашите слабости. Бъди милостив и смили се над всички, покажи Своята благост и смили се над народа си. Нека бъде кротък, благоразумен и чист, а благодарение на ангелските сили, направи го благороден и свят. Молим Те, изпрати Светия Дух в нашия разум и дай ни чрез Него благодатта да познаем Светото Писание и да го тълкуваме по правилен и достоен начин, а всички тук присъстващи верни да имат полза. Чрез Единородния Син Твой, Исус Христос, в Светия Дух, чрез Когото Ти принадлежи славата и силата сега, и на веки веков. Амин.

 

Молитви след размишление или четене на Библията

Най-милостиви Боже, приеми нашата служба чрез молбите и заслугите на блажената Дева Мария и всички светци. Ако сме сторили нещо достойно за похвала, милостиво обърни очите Си, а нашите занемарения благосклонно ни прости. Който Си Бог, живееш и царуваш в Съвършената Троица през всички векове на вековете. Амин.

или

Всемогъщи, Пресвети, най-висши и най-благи Боже, всяко благо, най-голямо благо, Който Сам Си благо, желаем да Ти отдаваме всяка слава, всяка хвала, всяка благодарност, всяка чест, всеки благослов и всяко добро. Амин.

(св. Франциск от Асизи)

или

Всемогъщи и Пресвети Господи, чрез Твоята любов смирено молим, както Ти е угодно, да благодарим за всичко на Тебе, Всевишния и Истинския Бог, Вечния и Живия, с Твоя Възлюбен Син, нашия Господ Исус Христос, и със Светия Дух Утешителя, през всички векове на вековете. Амин.

(св. Франциск от Асизи)

или

Всемогъщи, Пресвети и най-висши Боже, Свети Отче, понеже ние, грешните, не сме достойни да произнесем Твоето име, смирено умоляваме Нашия Господ Исус Христос, Твоя Възлюбен Син, у Когото е благоволението Ти, да Ти благодари, заедно със Светия Дух Утешителя, Той, Който винаги Ти е достатъчен и чрез Когото вършиш толкова неща за нас. Амин.

(св. Франциск от Асизи)

 

Молитва преди изповед

Ела, Свети Дух, освети разума ми, за да открия греховете си. Събуди волята и сърцето ми, за да съжалявам искрено за всички тях и смело да ги изповядам. Дай ми сила, за да се поправя. Света Марийо, Майко Божия, Прибежище на грешниците, помогни ми чрез твоето застъпничество. Ангеле пазителю, изпроси ми благодатта за добра изповед. Амин.

 

Молитва след изповед

Всемогъщи и милостиви Боже, Който по чуден начин сътвори човека и още по-чудно го спаси. Ти не изоставяш грешника, а го даряваш с бащинската Си любов. Ти изпрати на света Своя Син чрез страданието Си да победи греха и смъртта, а с възкресението Си ни възвърна живота и радостта. Ти изпрати в душите ни Светия Дух, за да бъдем Твои синове и наследници. Ти винаги ни обновяваш чрез тайнствата на спасението, та освободени от робството на греха, да бъдем подобни до Твоя възлюбен Син. Благодарим Ти за чудесата на Твоето милосърдие и заедно с цялата Църква Те прославяме, пеейки нова песен с думи, сърца и дела. На Теб хвала чрез Христа в Светия Дух, сега и навеки. Амин.

 

Молитви след причестяване

Намерих този, когото душата ми обича. Ти, Господи Исусе, обичаш душата ми с една вечна любов. Съвсем се даваш на мен. Как да Ти благодаря за това? Как да Ти се отплатя за подобна добрина? Ти не искаш друго освен моето сърце. Струва ми се, че ми говориш: Синко, дъще, дай сърцето си. О, любезни Исусе, сърцето ми е Твое. Ти Си го създал, Ти Си ми го дал, Ти Си го опазил. Тогава отговарям с пророк Давид: сърцето ми е готово, о, Боже, сърцето ми е готово. Давам Ти го, за да живее само за Тебе. Искам да Ти служа и да Те обичам от все сърце. Мразя греховете си; сега разбирам злобата на греха; искам, о, Исусе, с Твоята любов да живея и умра. Амин.

или

Душо Христова, посети ме. Тяло Христово, спаси ме. Кръв Христова, утоли жаждата ми. Вода от Сърцето Христово, умий ме. Страдание Христово, подкрепи ме. О, добри Исусе, послушай ме. В Твоите рани скрий ме. Не позволявай да се отдалеча от Тебе. От врага ласкател пази ме. В часа на смъртта повикай ме. И заповядай да дойда при Тебе, за да Те славя с Твоите светци през всички векове на вековете. Амин.

(папа Йоан XXII)

или

Добри Исусе, Ти Си сега в мене. Какво щастие е да бъда при Тебе! Ти Се намираш сега в сърцето ми. Нищо не ще ми откажеш сега. Моля Ти се тогава, любезни Исусе, дай ми благодатта да живея по християнски, всичките си задължения да изпълнявам точно и винаги да се пазя от греха. Да, добри Исусе, обещавам Ти, че предпочитам да умра, отколкото пак да Те обидя.

или

Ето ме, о, добри и сладки Исусе, падам на колене пред Твоето лице и с жар на душата Ти се моля, благоволи да запечаташ в сърцето ми живи чувства на вяра, надежда и любов и истинско разкаяние за греховете ми, силно желание да се поправя от тях; докато с голяма милост и жалост размишлявам и разглеждам в разума си Твоите пет рани, имайки пред очи думите на псалмиста: „Прободоха ръцете и нозете ми, преброиха всичките ми кости”.

(папа Пий IX, 31.07.1858 г.)

или

Ето Те, о, добри Исусе, в мене, моят Бог и Творец е в мене, приеми Боже, моето сърце и моето най-смирено поклонение и обожаване. Сърдечно Ти благодаря, Боже, за всички добрини, с които Си ме обдарил, а най-вече за Твоето идване в мене чрез светото Причестяване. Посвещавам Ти, Господи, мислите си, думите си, желанията, работата и труда си, несгодите и трудностите си, радостите и тъгите си. Предавам се всецяло на Тебе, Боже мой, моля ти се, дай ми нужните благодатни помощи, за да мога да избягвам греха, да успявам в доброто, да живея винаги в Твоята любов, а най-после, да получа вечното блаженство в небето. Амин.

 

Молитви преди хранене

Благослови, Господи, нас и тези дарове, които ще приемем от Твоята доброта, и направи така, че всички хора да имат храна. Чрез Христа, нашия Господ. Амин.

или

Боже, обичащ живота, Който храниш птиците на небето и обличаш цветята в полето, ние Те благославяме за всичките твари и за храната, която получаваме, и Те молим да не позволяваш да липсва на никого необходимата за живота храна. Чрез Христа, нашия Господ.

 

Молитви след хранене

Благодарим Ти, всемогъщи Боже, за Твоите дарове. Благослови всичките ни благодетели, а особено тези, които приготвиха тази (закуска, обяд, вечеря). Чрез Христа, нашия Господ. Амин.

или

Укрепени от даровете на Твоето Провидение, молим Те, Господи, нашият живот, постоянно подновяван, да бъде едно непрестанно отдаване на благодарност. Чрез Христа, нашия Господ. Амин.

 

Молитви преди учебни занимания

Преблаги Господи, изпрати ми благодатта на Свети Дух, за да мога да внимавам в науките, които ми се преподават, та чрез тях да се възпитавам за Теб и в полза на Църквата, на семейството ми и на нашето отечеството.

или

Господи, на Тебе поверявам моето учение. Стори чрез него да откривам все повече Твоята премъдрост и величието на човешкото същество. Научи ме да се възхищавам от сътворението и от напредъка на науката, да разбера моето призвание, за да открия точното място в служба на хората. Стори така, че моите усилия да бъдат увенчани с духовен и материален успех. Помогни ми да изкарвам прехрана за мен и за близките си, но най-вече да мога да отдам живота си в християнската общност и гражданското общество. Амин.

 

Молитва след учебни занимания

Благодаря Ти, Създателю, за благодатта да внимавам в науките. Благослови моите родители, учители и възпитатели, които ни водят към познаване на доброто. Дай ми сила и мъдрост, за да мога да продължавам да уча за Твоя слава. Амин.

 

Молитва преди изпит

Добри Боже, моля Те, помогни ми в това предизвикателство. Чувствам се много зависим от изпитите, които ще ми осигурят добро образование и ще ми помогнат за намиране на по-добра работа. Освен собствените си очаквания нося на гъба си очакванията на семейството ми, приятелите, обществото. Помогни ми да постоянствам в мира, за да мога ясно да разсъждавам и да дам от себе си всичко възможно. Нека Твоята мъдрост ме напътства, за да запомня всичко, което прочетох, и да отговоря на изискванията при въпросите. Ела, Свети Душе, и изпълни сърцето ми. Амин.

 

Молитва преди работа

Господи, Боже на небето и земята, прося Твоето покровителство над моята работа. Благодаря Ти за моята длъжност, която ми дава възможност за един спокоен живот в семейството. Стори да я изпълнявам чрез израз на сътрудничество с Твоята творческа работа и да принеса моя живот в служба на братята и сестрите. Предпази ме от злополуки. Стори да бъда миротворец и труженик на правдата там, където работя.

 

Молитва след работа

О, Боже, Който Си призовал хората да сътрудничат чрез ежедневния си труд в огромния план за Твоето сътворение, дай ни да развиваме нашата дейност в християнски дух, съзнавайки, че всеки човек е наш брат: стори чрез задружното усилие да се изгради един свят, по-справедлив и братски, така че всеки човек да има подходящо място за реализация на човешкото си достойнство, за да осъществи своето призвание и да допринесе за напредъка на всички. Чрез Христа, нашия Господ. Амин.

 

Молитви за семейството

Бог на мира да благослови и да пази семейството ни. Да ни направи способни да вършим Неговата воля във всичките наши дейности и да увеличи в нас това, което Му е угодно. Господ Исус Христос да се всели в нас и да живее в нашето семейството и да ни утвърди в любовта.

или

Господ да благослови и закриля семейството ни. Нека лицето Му да блесне върху нас и да ни даде Своето милосърдие. Да отправи към нас Своя поглед и да ни даде Своя мир. Амин.

или

Господи, в нашият дом всеки според своето задължение и своята дарба, с помощта на благодатта, увеличава от ден на ден семейното общение. Събуди във всички ни бърза и щедра готовност за разговор, разбирателство, търпимост, прошка и помирение. Отстрани от дома ни себелюбието, егоизма, недоразуменията, за да можем да вървим заедно към пълно общение. Амин.

или

Боже, начало и основа на домашната общност, стори така, че в нашите семейства да подражаваме на същите добродетели и същата любов като тези на Светото семейство от Назарет, та събрани заедно в Твоя дом, да можем един ден да се наслаждаваме на вечната радост. Чрез Христа, нашия Господ. Амин.

 

Молитва за намиране на добър/а съпруг/а

Боже, Отче небесни, Който управляваш съдбите на всеки човек, насочи моя живот така, че да успея да си намеря добър/а съпруг/а, с когото/която бих могъл/а достойно да изпълнявам задълженията, заради които установи тайнството Брак. Утвърди моето сърце в добродетелите, за да не търся своята половинка на „хлъзгавите световни пътища”, а да си я измоля с искрената си молитва и срещна с учтив и честен живот. Нека моята подготовка до брака бъде така плодотворна, че нищо от младостта си да не скривам от съпруга/та си и децата си, но нека животът ми да служи за техен образец. Пресвета Дево Марийо, бъди ми посредница пред Бога. Амин.

 

Молитва за изцеление на отношенията в семейството

Свети Душе, имам нужда от Твоята помощ. Ела и ме освети. Моля Те за оздравяване на отношенията в моето семейство. Помогни ни да си простим всичко, което ни е заболяло. Погледни раните ни и ги излекувай. Освободи ни от злите чувства и тъжните преживявания. Обгърни цялото ми семейство до Своето Божествено Сърце и със своята безкрайна любов. Води ни всеки ден по пътя на разбирателството, единството и прошката. Амин.

 

Молитва на съпрузите

Господи Боже, източник на всяко добро, закриляй семейството ни и ни помагай да го устроим според Твоя план. Нека благодатта от тайнството Брак, която получихме, да утвърждава всеки ден любовта ни, за да дава доказателство за Божията любов сред общността на хората. Просветли нашето съзнание в упражняване на майчинството и бащинството. Стори така, че любовта ни да бъде в служене на нашите чеда и на хората, които живеят в неволя. Дай ни благодатта да умеем да разговаряме помежду си и с нашите чеда и да разбираме техните проблеми. Помогни ни да разберем, че чедата не са наша собственост, но принадлежат на Тебе, Който Си ги призовал към живот чрез нас. Помогни ни да приемем и изпълняваме плана, Който Си поверил на всеки от нас. Стори така, че семейството ни да изпита мира, единството, любовта и добро здраве, а изпитанията в живота да не ни обезсърчават, но да ни позволят да разберем по-добре Твоята любов и да приемем Твоята воля. Амин.

 

Молитва на съпрузите в годишнината от брака

Боже, Отче наш, погледни ни благосклонно: днес си спомняме с благодарност за деня, в който благослови първите стъпки на нашата любов. Нека всяко изпитание, което ни даваш, да бъде плодотворно и ни обогати с Твоята любов, за да бъдем в служене за доброто на семейството ни. Чрез Христа, нашия Господ. Амин.

 

Молитва на родителите за техните деца

Господи Боже, Отче Небесни! Ти установи и благослови брака. Ти ни даде деца, за да умножиш радостта в дома ни. Неизразима е Твоята милост към нас и ние от сърце Ти благодарим. Твое наследство са нашите деца, Господи, защото Ти Си наш небесен Отец. Затова смирено Те молим, приеми ги под Твоята мощна закрила и ги пази духом и телом. Дай им добро здраве, пази ги от болести и от всяка злополука, подкрепи ги да израстват щастливи, за да се радват на живота, който Ти даваш. Дарявай им всеки ден Твоята свята благословия, за да бъдат предпазени от внушенията и капаните на злия и лъжовен свят. Вдъхни им Светия Твой Дух, та винаги да изпълняват Твоята воля и да се учат от Твоя закон. Запази ги от грях, от всички греховни съблазни, от непочтени другари и неморални книги. Дай им силата да растат в мъдрост и добродетелност, да не отслабва синовната им почит към Теб, да се вслушват в нашите добри родителски съвети и напътствия, да бъдат на Светата Ти Църква предани и изпълнителни чеда. Дай и на нас, Господи, да им бъдем възпитатели с дела и думи в истината и доброто, учители във вярата още от ранна възраст. На Тебе ги посвещаваме, на Твоята доброта и милосърдие, на мощната Ти защита и помощ. Приеми тях и нас, за да бъдем винаги Твои и с благодарни сърца да славим Твоето безкрайно милосърдие и спасителния Твой промисъл. Амин!

 

Молитва на родителите за дара на майчинството и бащинството

Боже, от Когото произхожда всяко добро, отдаваме Ти нашата родителска служба. Направи така, че любовта ни да бъде плодна. Благослови нашето единство и го превърни в плодотворна нива. Дари ни със здрави и силни деца и позволи да приемат от нас всичко, което е добро и свято. Помогни ни в тяхното човешко и християнско възпитание. Благослови ги от момента на зачатието. Амин.

 

Молитва на родителите в очакване на дете

Господи, Отче наш, благодарим Ти за чудесния дар, чрез който ни правиш съпричастни на Твоето божествено бащинство. В това време на очакване коленопреклонно Те умоляваме, закриляй този живот, още изпълнен с тайна, за да стигне здрав до светлината на света и до кръщелното възраждане. Майко Божия, на твоето Майчино Сърце поверяваме детето си. Амин.

 

Молитва на родителите след раждането на детето

Благодарим Ти, Господи, от все сърце за детето, което Си ни дал, на Теб го посвещаваме и искаме да го опазиш като Твое. Помогни ни да го възпитаваме, докато расте като благословено чедо. Амин.

 

Молитва на родителите при кръщение на дете

Отче, Който чрез кръщението Си уподобил това наше и Твое чедо на Христа Господа и Си го причислил към Твоя свещенически народ, приеми го като живо приношение на Тебе угодно, за да стане член на Твоето семейство и съжител на светците на вечната трапеза. Чрез Христа, нашия Господ. Амин.

 

Молитва на родителите след кръщение на дете

Боже, Отче всемогъщи и милостиви, благодарим Ти, че ни направи участници в Твоето бащинство, поверявайки ни тези създания, които са наши деца, но също и Твои. Чувстваме отговорност и трудност да им помагаме да растат като свободни и отговорни хора и да узряват във вярата, която избрахме за тях в деня на тяхното кръщение.

Благодарим Ти за Църквата, която повтори над тях жеста на Исус във водите на Йордан. Благодарим Ти, защото с този жест те станаха Твои деца и Твое жилище заедно с Твоя Син и Светия Дух, които ги поканиха да станат част от Твоя нов народ. Съди ги със светлината на Твоя Дух и чрез застъпничеството на Дева Мария, за да могат да живеят пълноценно новия живот, който вля в техните сърца. А на нас, родителите им, дари способността да бъдем за тях свидетели на Твоята любов, за да можем всички заедно да вървим към Теб. Амин.

 

Молитва на родителите при миропомазание на дете

Изпълни, Отче, обещанието Си и изпрати върху ... Светия Дух, за да го/я направи свидетел на Евангелието на Исус Христос, наш Господ, Който живее и царува във вековете на вековете. Амин.

 

Молитва на родителите при първо причастие на дете

Боже, в деня, в който за пръв път призова нашето чедо ... на Евхаристичната трапеза, молим Те, нека то да живее винаги в благодатно общение с Христос и да бъде достоен член на Църквата – мистичното тяло на Христос. Чрез силата на Евхаристията предпази ... от нападките на злото, укрепи вярата му, направи го свидетел на Твоето милосърдие. Чрез Христа, нашия Господ. Амин.

 

Молитва на родителите за учениците

Божествени Спасителю, Който Си бил сред учителите на закона, за да ги слушаш и разпитваш, на Тебе поверяваме нашето чедо, докато е на училище. Влей в него духа на мъдростта, разтвори неговия ум, за да може да усвои необходимите познания за земния и вечния живот. Помагай му във всичките му задължения. Дай му постоянство и сила, послушание и прилежност. Ти, Който Си пътят, истината и животът, не позволявай да се отклони от правия път заради неморални учения. Да расте като Тебе, о, Исусе, в мъдрост и благодат пред Бога и пред хората. Амин.

 

Молитва на родителите за бъдещето на децата

Господи, просветли ума на нашите деца, за да опознаят пътя, който Си избрал за тях, за да Ти отдадат слава и да достигнат до човешката зрялост и до вечното спасение. Подкрепи ги с Твоята сила, за да не се задоволяват с лесни идеали. Просветли още и нас, родителите, за да им бъдем в помощ при разпознаването на тяхното призвание и при щедрото му осъществяване, без да вредим на Твоето духовно ръководство. Амин.

 

Молитва на родителите за свещеническото призвание

Боже, Който доставяш на Църквата Си труженици за Евангелието, стори да узреят в нашето семейство, ако Ти е угодно, кълновете на призванието, които с пълни шепи сееш в нивата на Църквата. Нека децата ни да изберат за идеал в живота си служба на Бога и на ближния и винаги да Ти бъдат верни. Чрез Христа, нашия Господ. Амин.

 

Молитва на децата за святост

Господи Исусе, чуй молитвата, която Ти отправяме с упование. Дай ни благодатта да Те обичаме над всичко. Стори да умеем да слушаме поученията на нашите родители и учители и да последваме гласовете, които Ти ни караш да чуваме в сърцето.

Стори така, че в играта ние да се научим да се разбираме и да си помагаме, като избягваме обидите и неприличните думи. Стори така, че сред нас да няма лоши приятели, а само добри и учтиви. Предай ни любов към учението, преданост към вероучението и молитвата, честност в отношенията помежду ни и с големите. Научи ни да обичаме Твоята Майка, както Ти Си я обичал. Амин.

 

Молитва на младежите за святост

Господи, Спасителю мой, в това време на моя живот имам особена нужда от помощ. Дай ми светлината да разбера Твоя план, който имаш за мен, и силата да го осъществя предано. Чувствам нужда да бъда свободен. Стори така, че в използването на моята свобода да умея да почитам също и свободата на другите. Помогни ми да я използвам, за да направя правилния избор. Чувствам нужда да обичам и да бъда обичан. Помогни ми да разбера моето призвание, каквото и да е то. Нека изборът ми да бъде плод на зряло размишление, а не повърхностно и лекомислено. Нека всички да бъдат просветлени от Твоята светлина. Стори да бъда в състояние като зрял да поема отговорностите си в семейството, в енорията и в обществото и да ги изпълнявам последователно, като давам добро свидетелство за Христос според изискванията на моето кръщение.

 

Молитви на годениците за святост

В моето сърце, Господи, се е запалила една любов към един човек, когото и Ти познаваш и обичаш. Благодаря Ти за този Твой дар, който ме изпълва с дълбока радост, прави ме подобен на Тебе, Ти, Който Си любовта и ми дава да разбера стойността на живота, който Си ми дал. Стори така, че аз да не прахосам това богатство. Научи ме, че любовта е дар и не може да се смесва с никакво себелюбие, че любовта е чиста и не може да съжителства с никаква подлост, че любовта е плодородна и трябва още от днес да произведе нов начин на живот в мене и в този, който ме е избрал. Моля Те, Господи, за този, който ме чака и мисли за мен, за този, който е вложил в мене цялото доверие за своето бъдеще, за този, който върви с мене през нашите преходи: направи ни да бъдем един на друг подкрепа и образец. Помогни ни в подготовката за брака, за неговото величие, за неговите отговорности, така че още отсега нашите души да притежават нашите тела и да царуват в мир.

 

Молитва на децата за родителите

Боже, Който Си дал заповедта да се почитат бащата и майката, чуй с благоволение молитвата, която Ти отправяме за тях. Дай им дълги дни на земята и ги запази здрави телом и духом. Благослови техния труд и техните начинания. Върни им стократно от това, което те правят за нас. Вдъхни им любов и надежда при изпълнение на Твоя свят закон. Дари на нас и на тях духа на взаимното разбирателство и способността да разговаряме, за да живеем заедно. Стори така, че един ден ние да можем да бъдем тяхна подкрепа и утеха, та след като сме се наслаждавали на тяхната обич на земята, да имаме радостта да живеем во веки с тях и на небето. Амин.

 

Молитва на семейството за роднини и приятели

Боже, чрез благодатта на Светия Дух, излей върху вярващите даровете на Твоята любов, дай на нашите роднини и приятели душевно и телесно здраве, за да Те обичат от все сърце и да изпълняват с любов това, което е угодно на Твоята воля. Чрез Христа, нашия Господ. Амин.

 

Молитва на възрастните хора

Боже, Отче Всемогъщи, погледни живота ни, стигнал до зрялата степен на събирането на плодовете. Дай ни благодатта да приемем положението си с радост и да го поставим в служене на по-младите с добрия пример, чрез равновесието и готовността за благоразумен съвет и деятелно мълчание. Просветли отговорниците в обществото да не оценяват хората само по това, което произвеждат, а според собствените им стойности. Стори да не считаме болестта и старостта като безполезно време, а като ценно време, от което се черпи зрялост на духа и мъдрост на живота. Усили вярата ни и укрепи способността да обичаме, за да бъдем готови да влезем в пълнотата на живота заедно с Тебе. Амин.

  

Молитва за възрастните хора

Вечни Боже, Който през преминаването на годините Си оставаш все същият, бъди близо до тези, които са възрастни. Макар че тяхното тяло отслабва, стори така, че техният дух да бъде силен, за да могат с търпение да понасят уморите и огорченията, а накрая спокойно да отидат на среща с Исус Христос, нашия Господ. Амин.

 

Молитви за починалите

Боже, Създателю и Изкупителю на всички верни, прости греховете на душите на Твоите слуги и слугини, та чрез смирените ни молитви да получат опрощението, което винаги са очаквали. Ти, Който живееш и царуваш през всички векове на вековете. Амин.

или

Боже, извор на прошка и спасение, чрез застъпничеството на Дева Мария и на всички светци допусни нашите братя и сестри, роднини и благодетели, които са минали от този свят към Тебе, да се наслаждават на съвършената радост в небесната родина. Чрез Христа, нашия Господ. Амин.

или

Вечен покой дай им, Господи, и вечната светлина да ги озари. Нека почиват в мир. Амин.

 

Молитва за починалите родители

Боже, Който ни заповядваш да почитаме баща си и майка си, отвори обятията на милосърдието Си към моите починали родители: прости им греховете и стори така, че един ден да се видим отново с радост в светлината на Твоята слава. Чрез Христа, нашия Господ. Амин.

 

Молитва за починал/а съпруг/а

Приеми, Всемогъщи Боже, в Твоя дом, моя/та верен/вярна съпруг/а, с когото/която бяхме съединени чрез светото тайнство на Брака. И както тук бяхме едно в любовта и преминахме заедно пътя на живота, събери ни завинаги в небето, в пълнотата на Твоята любов. Чрез Христа, нашия Господ. Амин.

 

Молитва за починал младеж

Боже, Който познаваш и разполагаш с времето на човешкия живот, виждаш страданието на това семейство заради смъртта на нашия/та брат/сестра ... , който/която в толкова кратко време приключи земното си съществуване. Ние го/я поверяваме на Тебе, преблаги Отче, за да процъфти неговата/нейната младост до Тебе, в Твоя дом. Чрез Христа, нашия Господ. Амин.

 

Молитва за починало дете

Боже, Който в загадъчния план на Твоята премъдрост Си разпоредил така, че малкото ... , едва докоснало този свят, след като Си го възродил чрез Кръщението, го призова при Тебе в Рая. Помагай ни винаги в пътя на живота с надежда да се срещнем отново един ден в Твоя дом. Чрез Христа, нашия Господ. Амин.