DSC0043

Поради Пандемията от коронавирус ватиканското ведомство за Божествения култ и Тайнствата разработи Декрет с „общи указания“, които трябва да се спазват при организирането на честванията от Връбница до неделята на Възкресение Христово. „Вярващите ще бъдат информирани за началния час на божествените служби, за да могат да се присъединят молитвено от своите домове“. Текстът отбелязва, цитиран от Радио Ватикана, че може да се прибегне до помощта на „средствата за пряка, не записана, телематична комуникация. Във всеки случай остава важно да се отдели достатъчно време за молитвата, валоризирайки преди всичко Часослова“. 

1280px-Munkacsy-Christ-in-front-of-Pilate2

Преживявайки страшна епидемия в световен мащаб, припомняме позицията на епархията, решенията за пасторалната дейност в нашата енория „Дева Мария от Фатима” в гр. Плевен и приетата извънредна ситуация до следваща промяна на ситуацията в нашата страна:

viberimage2020-03-1416-14-07

Братя и сестри,  верни в Христа енориаши,

през изминалите седмици преживяваме ситуация, която за повечето от нас е непозната и извънредно положение, от което повечето от нас не си дават сметка, за сериозността на въпроса и действията, които трябва да последват в настоящия момент. Със сигурност епидемията и кризата със здравето на много хора е знак на времето, в което живеем. Можем да приемем, че това за всеки християнин е своеобразно посипване на главите с пепел, а вземайки под внимание, че преживяваме Постно време в Църквата, можем да отбележим, че обстоятелствата от появилата се епидемия насочват надеждите ни, очите ни и сърцата ни към Бога, търсейки в Него надежда и упование. Създалата се ситуация е един вид пост за всеки един от нас. Всяко лишение от нещо, самотата и липсата на нормалния начин на живот, се превръщат в един вид пустиня – място, където Исус е постил и се е молил. Това всичко можем да преобразим в красив оазис, вместо да го наричаме нещастие и несправедливост тогава, когато го приемем за дребна жертвичка, възнаграждаваща обидите към Бога.

IMG0001

Излезе от печат новия брой на списание "Ave Maria", първи за тази година. В този брой ще намерим интересни статии за Тайнството Кръщение като начало на вечния живот и много друга полезна информация за това тайнство на християнското въведение.

PPFranciszekWielkiPost-1080x573

« Молим ви, заради Христос –помирете с Бога» (2Кор 5, 20) 

Скъпи братя и сестри!

И тази година Господ ни даде благоприятно време, за да се подготвим да отслужим с обновено сърце великата Тайна за Смъртта и възкресението на Исус, основоположен камък за личния и общностен християнски живот. Ние трябва постоянно да се връщаме към тази Тайна с ум и сърце. Всъщност тази Тайна продължава да расте в нас, доколкото ние си позволяваме да бъдем увлечени от нейната духовна динамика и да се придържаме към нея чрез свободен и щедър отговор. 

2073403140019953696411583389600n

През настоящата седмица честваме следните празници и литургични възпоминания:

  • сряда 26.02 – ПЕПЕЛЯНА СРЯДА – начало на Великите пости. Литургията ще бъде отслужена вечерта от 18:00 ч. а в с. Асеново от 15:00 ч. с поръсване на главите с пепел. На този ден сме задължени да спазваме строг пост.  Всеки петък след светата литургия ще бъде провеждан Кръстен път, а за англоговорящите всяка неделя след литургията от 18:00 ч. Великия пост е изключително важен период в нашия духовен живот. Бог ни дава това време за нашето покаяние и обръщане. През великия пост поканени сме да поднесем на Бога някаква жертвичка, затова вземаме решение от какво искаме да се откажем или върху какво измерение от нашия живот искаме по-усърдно да работим. През великия пост не бива да се участва в дискотеки, да се организира шумни празненства. Това време да е изпълнено с молитва, съсредоточение. Започвайки великия пост да пристъпим към светата изповед. Изповедта ще ни помогне по-добре да преживеем времето за нашето покаяние. 

1361955214

През настоящата седмица честваме следните празници и литургични възпоминания:

cq5damthumbnailcropped750422-1

11 ФЕВРУАРИ - 28 СВЕТОВЕН ДЕН НА БОЛНИТЕ

От 3ти февруари в енорията ни започна да функционира дом за домашни грижи към Каритас Русе. Ако има нуждаещи се хора, болни или на легло, нека бъде уведомен енорийският свещеник, за да се посещават с тайнствата и съответната медицинска помощ. 

bbef2b7b679c4a3f6307636a786d3b79

От 3ти февруари в енорията ни започва да функционира дом за домашни грижи към Каритас Русе. Повече информация ще бъде дадена своевременно. Ако има нуждаещи се хора, болни или на легло, нека бъде уведомен енорийският свещеник, за да се посещават с тайнствата и съответната медицинска помощ. 

DSC9997

ХОД НА ЕКУМЕНИЧНОТО СЛУЖЕНИЕ

ЕПАРХИЙНО СВЕТИЛИЩЕ "ДЕВА МАРИЯ ОТ ФАТИМА" ГР. ПЛЕВЕН

list-apostolski-papieza-franciszka-aperuit-illis-ustanawiajacy-niedziele-slowa-bozego

АПОСТОЛИЧЕСКО ПИСМО
ПОД ФОРМАТА НА  «MOTU PROPRIO»

ОТ ПАПА ФРАНЦИСК

APERUIT ILLIS

Отвори им очите

ЧРЕЗ КОЕТО Е ПОСТАНОВЕНА НЕДЕЛЯТА НА БОЖИЕТО СЛОВО

modlitwa-1024x683

Деяния 28,3-6

Но когато Павел събра голям наръч съчки и ги хвърли в огъня, една змия се измъкна, поради горещината и се впи в ръката му. Местните хора, като видяха змията, увиснала на ръката му си рекоха: «Този човек наистина е убиец. Макар да се е избавил от морето, Божията справедливост не го оставя да живее». «Павел обаче отърси змията в огъня и не го сполетя никакво зло. А те очакваха да му се яви оток или веднага да падне мъртъв. Но след като изчакаха дълго време и видяха, че не му се случи нищо лошо, те си промениха мнението и заговориха, че той е бог. »

ekumenizm-nowy

Деяния 28,1-2, 7

«След като се спасиха, тогава научиха, че островът се казва Малта. Местните жители показаха към нас необикновено дружелюбие.  Приеха всички, а понеже валеше дъжд и  беше студено, накладоха огън. [...] Около това място бяха имотите на Поплий, висшият управник на острова. Той ни прие любезно и му гостувахме три дни».

i4rc2e2xbs6r7yzl7h7bldb5nxnwq0z

Деяния 27,33-3

"Докато чакаха да се разсъмне, Павел прикани всички да си вземат нещо за ядене  с думите: «Днес е четиринайсети ден, откакто стоите гладни в очакване, без да сте хапнали. Затова ви моля да си хапнете нещо, това ще запази живота ви. Защото на нито един от вас и косъм няма да падне от главата». Като каза това взе хляб, благодари на Бога пред всички, разчупи го и започна да яде. Тогава всички се успокоиха и също ядоха".

w-srode-rozpocznie-sie-tydzien-modlitw-o-jednosc-chrzescijan

Деяния 27,23-26

«Нощес ми се яви ангел от Бога, на Когото принадлежа и на Когото служа, и каза: 'Не бой се, Павле, ти трябва да застанеш пред императора. И ето Господ ти подари всички тези, които плават с тебе!' Затова,братя, запазете спокойствие, защото вярвам на Бога: че ще стане тъй както ми бе речено. Ние трябва да бъдем изхвърлени на някой остров».

Ecumenismsymbol

Деяния 27,22 ; 34

«А сега ви съветвам да запазите спокойствие, защото никой от вас няма да загине, а само корабът».

8313499028973861869942363544456829431971840n

Деяния 27,20

Но понеже доста дни не се виждаше нито слънце, нито звезди, а и бушуваше силна буря, вече изчезваше всяка надежда да се спасим.

group2194076928chuge

18 януари, събота, 18:00 ч. Евангелска методистка епископална църква ул. “Цар Симеон” №14

МЕСТНИТЕ ЖИТЕЛИ ПОКАЗАХА КЪМ НАС НЕОБИКНОВЕНО ДРУЖЕЛЮБИЕ


cq5damthumbnailcropped750422

«Елате  при Мене всички отрудени и обременени и Аз ще ви успокоя» (Мт 11, 28) 

1

От 18 до 25 януари преживяваме седмица за молитва за единство на християните. Темата е: „Местните жители показаха към нас необикновено дружелюбие“ (виж Деян. 28, 2).

8075921528498389817489572914056884233175040n

Каритас Плевен раздаде между Рождество Христово и Нова година ваучери, предоставени любезно от фирма  „Съдърланд глобал Сървисис“ ЕООД, на нуждаещи се семейства на стойност 500 лв. 

159950099001369867561365172347527232199039o

От 18 до 25 януари е седмица за молитва за единство на християните. Както всяка година със събратята от Методистката църква, а защо не и с някои друг още, ще организираме молитвени срещи. Ще бъдат съобщени своевременно. 

DSC3836Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина. Свети Иван с радост ни съобщава, че и на нас Бог дава възможност, чрез посредничеството на Своя Син, Своето Слово, да станем Негови деца и братя помежду си. Той ни подарява своя блажен и безкраен живот, на нас своите деца, и по този начин създава едно голямо семейство, семейството на Бога и човека. Словото, което е от начало в Бога, се яви като Светлина.

0

Изразявам сърдечни благодарности на всички, които се включиха в рождествената програма в нашата енория! Преживяхме много красиви моменти с Исус Детенце и Светото семейство. Благодарим на всички, които се включиха и подпомогнаха „Празничния базар“ и „Милосърдната кошница“. Продуктите бяха раздадени на хората и допълнително бяха закупени хранителни продукти чрез ваучери и събрани средства. Останаха още средства за нуждаещите се. 

Franciszek-3

1ви януари 2020 година

МИРЪТ ПЪТ НА НАДЕЖДА:
ДИАЛОГ, ПОМИРЕНИЕ И ЕКОЛОГИЧНО ОБРЪЩАНЕ
 

  1. Мирът, път на надежда през препятствия и през изпитания

Мирът, ценно благо, тема на нашата надежда, към него се стреми цялото човечество. Да се надяваме на мир е човешко поведение, което съдържа и екзистенциално напрежение; ето защо едно настояще, дори понякога мъчително «може да бъде изживяно и  прието,  ако води към някаква цел, и ако може да сме сигурни в тази цел, че тази цел е толкова голяма, че може да оправдае усилията на пътя.»[1]. По такъв начин надеждата е добродетелта, която ни посочва пътя, която ни дава криле, за да вървим напред, дори когато препятствията изглеждат непреодолими.

1

Над този въпрос днес трябва сериозно да се замислим, ако искаме истински да изживеем този празник. Рождество Христово е празник, който има религиозен характер. Придавайки му друг светски, нерелигиозен  характер ние изпразваме от съдържание празника Рождество Христово, лишаваме го от неговата свръхестествена същност.

w-Rodzin

Положението на Св. Йосиф е станало много трудно, след като е разбрал, че Мария е бременна. Може да се каже, че това положение е било трагично. Убеден е бил, че Тя го обича, но от друга страна е бил сигурен, че детето не е негово. Той не е искал да я нарани, затова  избрал най-добрия изход от цялата ситуаця.

DSCN3329

Откриването на църквата в края на 2011 г. е дълго и чакано събитие в живота на католическата общност не само в града. На тържеството присъстват много енориаши и видни гости от цялата страна и чужбина. Тук е и кметът на града и представители на другите религиозни общности. Миряните, заедно с отец Станислав посрещат гостите и споделят с тях осъществяването на дългогодишната им мечта – да имат своя църква.

III

Пророк Иван със своите проповеди е привличал вниманието на много хора, които събирал при река Йордан. Но проповядвайки Св. Иван изобщо не е мислил за себе си. Мислил е за Този на Когото, е подготвял пътя. И затова с тези пророчески думи е впечатлявал толкова много хора. В очите на народа е ставал голям, но в своите очи е бил малък. 

II

Пригответе пътя на Господа, прави правете пътеките Му.

Тези думи на Св. Иван се отнасят към всички. Той не говори само на съвременните му хора, но на всички, които са живели и ще живеят на земята. Не става дума за материалните пътища и пътеки, по които се разхождаме всеки ден. Св. Иван говори за единственият път, по който Исус може да стигне до човешкото сърце. Всеки от нас трябва да премахне от своята вътрешност и от средата, в която живее греха – единствената пречка, която не позволява на Господа да стигне до нас.

Излязоха от печат новите стенни календари за 2020 г. за деца и възрастни. Темата за новата година в Католическа Никополска епархия е Lignum Vitae, Crux Christi - "Христовият кръст, дърво на живота".

viberimage2019-12-0511-07-12

През изминалата седмица успяхме да монтираме рождествената пещера в центъра на града, пред общината. Благодаря на онези, които се включиха в монтирането! Тази традиция е изключително важна и красива, както и уникално християнско свидетелство. Който има възможност нека да посети красивото пресъздаване на Рождество Христово.

-

Днес започва новата литургична година. В нея ще извървим по сакраментален начин различните етапи от живота на Исус, от въплъщението до възнесението Му в небето. Да си припомним някои моменти от живота  и поученията на Христа,  чрез които Той ни осветява; да честваме  в обреда и в песента на спасението, които ни донесе, да изживеем отново с Него  тайната Му и да я направим актуална за Църквата. По този начин ще изграждаме всеки ден Неговото мистично тяло, което расте в мъдрост и благодат както израсна Исус. В Предколедното време се четат най-значителните текстове от Стария Завет, по специално тези на пророк Исая, които подготвиха първото идване на Исус, за да ни помогне по добре да Го приемем на Бъдни вечер. 

pyzio

От името на нашата енория и моите събратя, изказвам сърдечни благодарности на Провинциялния ни настоятел – о. Виеслав Пижио, който благослови новите евангелисти на свода на храма, както и стотиците звездички, в присъствието на Генералния викарий на епархията монс. Страхил Каваленов. Благодаря и за всяка подкрепа от негова страна и от страна на нашата Провинция за труда и силите, за да може тази мисия да се осъществява успешно.  

WhatsApp-Image-2019-09-05-at-170041

На 24 ноември (неделя) в нашата енория ще гостува Провинциялният ни настоятел от Варшава – о. Виеслав Пижио. На литургията от 11:00 ч. ще благослови новите евангелисти на свода на храма, както и стотиците звездички, в присъствието на Генералния викарий на епархията монс. Страхил Каваленов. След литургията ще направим кратка почерка – среща с отеца Провинциял и монс. Каваленов. 

Transfiguration-Raffaelo

В светлина на нашата вяра, постоянно е валиден въпросът за възкресението и вечния живот. Тези термини за съжаление не са във всекидневната употреба в нашия живот. Но се намират дълбоко в съзнанието на много вярващи. Те са извор на сила и кураж, особено в трудните моменти на нашия живот. Въпросът, който отправят днес Садукеите към Исуса е провокиращ.

PopeFranciswithDove

На 16 Ноември от 11.00ч. в конферентната зала на храма „Дева Мария от Фатима“ в град Плевен ще се проведе ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА

„АПОСТОЛИЧЕСКО ПОСЕЩЕНИЕ НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ПАПА ФРАНЦИСК В БЪЛГАРИЯ  И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ“, в присъствието на Негово Превъзходителство Монсиньор Анселмо Гуидо ПЕКОРАРИ, Апостолически Нунций в България и Северна Македония. Всички са поканени!

Започнахме месец ноември. Месецът в който по особен начин проявяваме близост и солидарност с тези, които вече са напуснали този земен живот. Правим това преди всичко от любов към нашите починали близки, благодарейки за техния земен живот, за доброто, което са извършили. Нека всеки ден през този месец,  възпоменавайки починалите верни, да имаме възможност да осъзнаем факта за нашата смърт, така че тя да не ни изненада, когато не да бъдем подготвени за нея.

1566984540

Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат. Исус днес ни говори за двама човека, които влизат в църква, за да се помолят. Двама се молят на един и същ Бог. Само, че помежду двете молитви има голяма разлика. Оценявайки двете молитви можем да кажем, че молитвата на Фарисеина от човешка гледна точка е била по-хубава. Той има с какво да се похвали пред Бога. Митарят напротив, няма нищо, с което може да се похвали пред Бога и само моли прошка.


743257924300590875796428588458029488275456n

През изминалата седмица пристигнаха от Полша поклонниците от Плевен и няколко други населени места. Споделиха за успешното преживяване на поклонничеството, духовно израстване и щастливото завръщане. Като подарък за енорията, бяха донесени  от Ченстохова литургична чаша, патена и монстранция, подарък от семейството на Луцина и Илиян Василеви.

Franciszek-3

АПОСТОЛИЧЕСКО ПИСМО
ПОД ФОРМАТА НА  «MOTU PROPRIO»

ОТ ПАПА ФРАНЦИСК

APERUIT ILLIS

Отвори им очите

ЧРЕЗ КОЕТО Е ПОСТАНОВЕНА НЕДЕЛЯТА НА БОЖИЕТО СЛОВО

4402288115166354484396172407032223959089152o

Днес 13.10 (неделя) честваме първата годишнина от освещаване на триптиха в олтарното пространство, изобразяващ явленията на Дева Мария във Фатима. Също така честваме годишнина от последното явление. 

Заминаха за Полша поклонниците от плевен и няколко други населени места. Нека да се молим за успешно преживяване на поклонничеството, духовно израстване и щастливо завръщане. да ги подкрепяме в нашите молитви. 

138856k4bOliConversionedisanPaoloC28-jmttb1

Нали десетимата се очистиха? А де са деветимата?

Проказата, това е била и все още продължава да е много ужасна болест. Всеки, който се е разболял от тази болест, трябвало да се отдалечи от населеното място, за да не заразява другите. Трябвало да остави най-близките си хора и да тръгне там, където не е бил вече опасен за здравите. Според живеещите по това време хора, да се разболее някой от тази ужасна болест означавало, че Бог го е наказал, и че този човек е отхвърлен от Него.

aaa2

Неделя – 6.10, след литургията от 11:00 ч. ще проведем организационна среща на поклонниците за Полша 2019. 

През настоящата седмица честваме следните празници и литургични възпоминания:

aaa

Господи: усили у нас вярата.

Тази молитва на Исусовите ученици е валидна и за нас и ние би трябвало да се молим всеки ден на Господа да усили и увеличи нашата вяра. Да живееш всеки ден според това, което Бог изисква от тебе никак не е лесно, и без Божията интервенция не е възможно.

rich-man-and-lazarus

Променят се политическите и пазарни системи и човек се старае да създаде общност, в която царува равенство във храненето, в обличането, в живеенето. Колкото повече целият свят се старае, толкова по-често се вижда разликата между тези, които притежават всичко и преяждат, и тези, които нямат нищо и се надяват на трохите от трапезите на богатите.