kazanie-na-gorze-1 

Той, като отвори устата Си, поучаваше ги и казваше...

Исус се качи на планината на високо място, за да може неговият глас, да се чува по-надалече. Можем да си представим, че най-близо до Него бяха Апостолите, след тях всичките Му ученици, по нататък всички, които дойдоха да Го видят и чуят и на края сме ние, които днес чухме същите думи, които е казал Исус толкова отдавана. Исус, като Учител иска да ни каже нещо, което е много важно. Действително така би трябвало да приемаме тези думи, като програма, за христянския живот, като рецепта, за истинското щастие. Исус отваря устата си след трийсетгодишното мълчание. Трийсет години се е подготвял в Назарет. Това, което ни казва е потготвено много добре, тук няма грешка. Освен това, тези думи каза самият Бог. Исус отвори устата си, но тези, които Го слушаха също отвориха устата - учудени. До ден днешен тези Исусови думи учудват.

pokoj

Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божи.

 

Старозаветните размишления върху мира напоследък ни водят към Месията, който ще принесе мир на земята и укрепи за винаги царството на мира. Мирът който донася Исус няма граници и не е предназначен за един народ затова, че всеки може да приеме Неговото право, Неговата любов. Този мир обгръща цялата вселена, хората и животните. Детето няма повече да се страхува от змията, затова, че дивите животни ще станат неговите приятели. Месията ще възстанови първоначалната хармония в човеците и в природата. Той ще донесе справедливост в човешките отношения и вярност спрямо Бога обдарявайки всички със своя Дух. Приемайки Месията всички ще се отрекат от насилието и всяко зло, което унищожава единството и мира. Месията като жертвеният Агнец ще се сложи в жертва за греховете и въведе всички от грях към вечния мир. Мирът е възможен само тогава когато човек отхвърля греховете си, разкайва се и се старае да прави добро. Не стигат само деклараците, като политиците или желание да има римския мир

papa

През настоящата седмица честваме следните литургични възпоминания и празници:

 • 02 (пон.) – Дева Мария Лурдска, възпоминание; Световен ден на болните. Литургията ще бъде отслужена от 18:00 ч.
 • 02 (четв.) – СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИ, ПОКРОВИТЕЛИ НА ЕВРОПА – тържество. 

Всички желаещи да участват в Светата Евхаристия със Светия Отец папа Франциск в София на 5 май от 17:00 ч. на площад Батенберг, по време на апостолическото му посещение в България и Македония, нека да се свържат с о. Венци до края на февруари – 27ми! Няма възрастова граница! Непълнолетните нека да носят декларация от родител. Таксата за пътуването с автобуси е 15 лв. Местата са ограничени! Записването се извършва чрез представяне на актуална лична карта и плащане на таксата. 

jezus

Очите на всчки в синагогата бяха насочени към Него.

Очите на много хора са били насочени към Него, още преди да се е родил на земята. Хората от Стария Завет точно са търсили този исторически момент, в който според пророчеството щяло да се яви на земята, и да създаде своето Царство. За много от семействата, които са живели в Стария Завет, всяко раждане на детето, това е била надеждата, че тяхното дете, това ще е обещаният Месия. Изречението: Очите на всчки в синагогата бяха насочени към Него. може да се каже и в сегашното време. И днес може да се каже, че очите на всички гледат към Господа.

bolen

 

« Даром получихте, даром давайте» (Мт10, 8) 

Скъпи братя и сестри,

«Даром получихте, даром давайте» (Мт 10, 8). Това са думите изречени от Исус в момента, когато изпраща Апостолите да провъзгласят Евангелието, за да може Неговото Царство да се разпространи чрез жестове на безвъзмездна любов.  

Във връзка с XXVIIия  Световен Ден на Болните, който ще бъде тържествено отслужен в Калкута, в Индия на 11 февруари 2019 година, Църквата Майка на всички нейни чеда и особено на болните напомня, че жестовете на безвъзмезден дар, като тези на Добрия Самарянин са най-надеждният начин за евангелизация. Грижата за болните се нуждае от професионализъм и доброта, безвъзмездни, навременни и обикновени  жестове като ласка, чрез които караме другия да чувства, че ни е  «скъп».

5028895820895362644373547342105528606130176n

През настоящата седмица честваме следните литургични възпоминания и празници:

 • 01 (четвъртък) – св. Иван Боско, свещ. – възпоминание;
 • 02 (събота) – Сретение Господне, световен ден на богопосветения живот – тържество. 

Всички желаещи да участват в Светата Евхаристия със Светия Отец папа Франциск в София на 5 май от 17:00 ч. на площад Батенберг, по време на апостолическото му посещение в България и Македония, нека да се свържат с о. Венци до края на февруари! Няма възрастова граница! Непълнолетните нека да носят декларация от родител. Таксата за пътуването с автобуси е 15 лв. Местата са ограничени! Записването се извършва чрез представяне на актуална лична карта и плащане на таксата. 

159950099001369867561365172347527232199039o

Започнахме благославянето на домовете в нашата енория. Който има желание, нека да не чака до края на годината, а да се свърже с енорийския свещеник и уточнят точната дата. 

От 18 до 25 януари е седмица за молитва за единство на християните. Както всяка година със събратята от Методистката църква, а защо не и с някои друг още, ще организираме молитвени срещи. Във вторник от 18:00 ч. ще се молим тук в нашата църква и ще проповядва пастор Цветан Илиев. Каним всички по този повод! В четвъртък 24.01 от 18:00 ч. всички ние се включваме в молитвена среща в Методистката църква. 

DSC8691 

Днешното тържество е Първа обикновена неделя през литургичната година и последния ден от Рождествения период. През настоящата седмица ще бъде демонтирана рождествената пещера пред общината и складирана на определено място до следващото Рождество Христово. Благодарим за кмета на града г-н Георг Спартански, че ни даде възможността да изложим сцената на Рождеството в центъра на града. Надяваме се стотиците хора, които се наслаждаваха на прекрасната пещера да поддържат винаги в сърцата си огъня на тази Божествена любов от витлеемската ясла. 

 rodzina

 1. Защо докато смъртта ни раздели?

Естеството на брачния съюз изисква неговата нерушимост. Чрез тайнството на брака съпрузите сключват спорозумение, тоест обещават си да принадлежат един на друг и да отдават себе си един за друг. Фундамент на тази трайна общност е именно неотменимото даряване на самия себе си, което съпрузите извършват взаимно. Чрез тайнството на брачния съюз съпрузите не само отдават себе си един на друг, но и приемат, и дават за цял живот обет за вярна, неотменима и изключителна любов.

mir

ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИЯ ОТЕЦ
ФРАНЦИСК
ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА  
LII-ия СВЕТОВЕН ДЕН НА МИРА

1ви януари 2019 година

Добрата  политика е в служба на мира

 

 

 1. ‘‘Мир на този дом!’’

Като изпрати учениците Си в мисия Исус им каза: « И в която къща влезете, най-напред казвайте: ‘‘Мир на този дом’’. И ако там живее миролюбив човек , върху него ще почива  вашият мир, ако ли не ще се върне у вас» (Лк 10, 5-6).

DSC9535

Наближава Рождество Христово, както всяка година по това време. Но дори и днес се срещат хора /предимно източноправославни/, които свързват името Коледа с коленето на животни /особено свине/. А това не само че няма никаква връзка със същността на празника, но и го опорочава.

В миналото римляните са наричали “коледа” първия ден на всеки месец. В славянския народен календар с тази дума се е означавало слънцето, което в края на декември засилва светлината си и денят започва да нараства. Но каквито и значения да търсим на тази дума, същността на празника е много ясно изразена чрез другото му название- Рождество Христово, затова, когато го изговаряме трябва да разбираме смисъла му и да не бъдем безучастни към това, което ознаменува. Защото този ден е най- ясното доказателство за Божията любов към нас.

Когато говорим за християнските празници, трябва да кажем, че най-важен за християните е Великден, а не Рождество Христово, понеже вниманието на първата църква е било съсредоточено само върху едно събитие – смъртта и възкресението на Исуса Христа. Когато през II век след раждането на Христа възниква идеята за Бог-дете, това е само и единствено в тясна връзка с Пасхата. Това било характерно свойство на християнското разбиране за Въплащението на Христа. Тук не намираме по-късната “приказка”, а обратно – брутална действителност, която Исус трябва да изкупи чрез страданието и смъртта си.

Наближава Рождество Христово. Все по- малко е времето, което ни дели от посрещането на най- светлия празник през годината. Повечето от нас вероятно тръпнат в очакване да дойде празничната вечер и тържествената литургия, за да се включат в честванията. Но забързани в ежедневието си, улисани от работата и проблемите си, много малко от нас отделят време за размисъл върху това, което  в действителност ще се случи в Коледната нощ.

gloswolajacego

Пригответе пътя на Господа, прави правете пътеките Му. Тези думи на Св. Иван се отнасят към всички. Той не е говорил само на съвремените му хора, но на всички, които живяха и ще живеят на земята. Не става дума за матерялните пътища и пътеки, по които се разхождаме всеки ден. Св. Иван говори за единственият път, по който Исус може да стигне до човешкото сърце. Всеки от нас трябва да премахне от своята вътрешност и от средата, в която живее греха – единствената пречка, която не позволява на Господа да стигне до нас. Там където се намира тази пречка, Исус никога няма да премине. Докато няма да я отстраним. Той не може да ни помогне.

Днес започва новата литургична година. В нея ще извървим по сакраментален начин различните етапи от живота на Исус, от въплощението до възнесението Му в небето. Да си припомним някои моменти от живота  и поученията на Христа,  чрез които Той ни осветява; да честваме  в обреда и в песента на спасението, които ни донесе, да изживеем отново с Него  тайната Му и да я направим актуална за Църквата. По този начин ще изграждаме всеки ден Неговото мистично тяло, което расте в мъдрост и благодат както израсна Исус. В Предколедното време се четат най-значителните текстове от Стария Завет, по специално тези на пророк Исаия, които подготвиха първото идване на Исус, за да ни помогне по добре да Го приемем на Бъдни вечер.

1280px-Munkacsy-Christ-in-front-of-Pilate2

Моето царство не произхожда от този свят. Ако царството Ми беше от този свят, Моите служители щяха да се борят да не бъда предаден на юдеите... Аз затова се родих и затова дойдох на света, за да свидетелствам за истната.

Пилат не е могъл да мисли по-друг начин освен политически. Според това мислене Христос не е говорил за себе си, като за политически цар. Той може е считал себе си за цар на философите, на тези, които търсят истина за живота и за света. Такъв цар не е бил опасен за римската империя. Според Пилат Христос е бил невинен. Защо тогава Го осъдил на смърт? Защо бидейки защитник на закона постъпил незаконно?

456206493626445412274372921648415022514176n

Н.В.Пр. монс. Петко Христов посвети новата пасторална 2019 година в епархията ни на Дева Мария като Майка на Църквата. Причините са няколко. Първо: според искането на Папа Франциск да почитаме Блажена Дева Мария като Майка на Църквата, а също и празника, който Папата въведе в литургичния календар. Второ: Параклиса, който ще се построи в Чипровци ще бъде посветен именно на Блажена Дева Мария – Майка на Църквата.

PopeFranciswithDove

Скъпи младежи,

Ние се приближаваме към Световните Дни на Младежта, които ще се проведат в Панама през идния месец януари и които ще имат за тема отговорът на Дева Мария към призива на Бог: «Ето слугинята Господня, нека ми според думата ти» (Лк 1,38).

Думите на Мария са едно  «да» смело и великодушно, отговор на човек, който разбира тайната на призванието: да излезе от себе си и да се постави в служба на другите. Нашият живот има смисъл само в служба на Бог и на ближния.

299620

През настоящата седмица честваме следните литургични празници и възпоминания:

- 29.11 – четвъртък – тържество на всички светци на францисканския орден.

- 30.11 – петък – празник на св. Андрей апостол.

 

На 29 ноември – четвъртък – започваме Деветница в чест на Непорочното Зачатие на Дева Мария (8 декември).

sin

 1. През настоящата седмица честваме следните литургични празници и възпоминания:

- 22.11 – четвъртък – св. Цецилия, девица и мъченица; възпоминание – покровителка на църковното песнопение. Във връзка с това възпоминание идната неделя – 25 ноември, ще отбележим по подобаващ начин с нашите хористи този повод.

- 25.11 – неделя – Тържеството Христос Цар – последната неделя в литургичния календар 

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ВЪЗПОМИНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ

ОТ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ

18 ноември 2018 г.

 

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Ежегодно в резултат на инциденти по пътищата на нашата страна стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е броят и на пострадалите с увреждания за цял живот.

Катастрофите оставят трайна следа в живота на пострадалите. Мъката и страданията на семействата и близките на жертвите са неописуеми.

10-wielkich-znakow-koca-wiata-wedug-Biblii-ktore-dokonuj-si-na-naszych-oczach

            „А преди всичко това ще турят ръцете на вас и ще ви изгонят”. Преследваха ни и винаги ще ни преследват. Исус казва, че преди края ще ни преследват още по-вече. Защо преди края? Първо затова, че тогава няма да има никаква възможност за поправяне, ще остане или небето или ада. Затова, ще е нужно това преследване заради Исусовото име, за да отдели верните от неверни. Това преследване също е нужно за това да събуди в нас истинското желание да се пръсединим към Исусовите приятели в небето. Да желаем, както Св. Паел, който каза: „Желая да се освободя и да бъда с Христа“. Исус много добре знае, кои сме ние.

IMG5064

 

Епископска Конференция на Католическата църква в България

 

 ПОКАНА

 

 за организиране и провеждане

на младежки срещи в духа на световната среща за младежи в Панама 2019 г.

znicz

 1. През настоящата седмица честваме следните литургични празници и възпоминания:

- 8.11 – четвъртък – бл. Йоан Дънс Скот, свещ. – покровител на нашия манастир; възпоминание

- 9.11 – петък – Празник на освещаването на Лaтеранската базилика;

- 10.11 – събота – св. Лъв Велики, папа и ц.у., възпоминание

Wszystkich-witych 

 1. През настоящата седмица честваме следните литургични възпоминания и празници:
 • четвъртък, 1.11 – ВСИЧКИ СВЕТЦИ, тържество. Светата Евхаристия ще бъде отслужена в 10:00 ч., след което ще посетим гробовете на нашите близки. Вечерта от 18:00 ч. ще бъде отслужена също литургия.

петък, 2.11 – Възпоминание на всички покойни (задушница). На този ден можем да получим пълна индулгенция за душите в чистилището и при посещение на гробищен парк в дните от 1 до 8 ноември, свързано с молитва (принася се само за душите в чистилището).

DSC7712

    

 1. През настоящата седмица честваме следните литургични възпоминания и празници:
 • вторник, 2.10 – св. Ангели пазители.
 • четвъртък, 4.10 – СВ. ФРАНЦИСК ОТ АСИЗИ, ДЯКОН И ОСНОВАТЕЛ НА ТРИ ОРДЕНА, празник. 
 1. На 3 октомври – сряда, в деня на честване смъртта на св. Франциск от Асизи, литургията ще бъде отслужена от 18:00 ч. с набожността „Транзитус“. 

413983215399336131262182158936951388897280n

  

 1. През настоящата седмица честваме следните литургични възпоминания и празници:
 • четвъртък, 20.9 – св. Андрей Ким Таегон и другари м.
 • петък, 21.09 – СВЕТИ МАТЕЙ АПОСТОЛ И ЕВАНГЕЛИСТ, празник 

--1310-JPEG

 1. През настоящата седмица честваме следните литургични възпоминания и празници:
 • четвъртък, 13.09 – Фатимска набожност
 • петък, 14.09 – Въздвижение на Светия Кръст, Кръстовден, празник
 • събота, 15.09 – Скръбна Божия Майка, възпоминание, храмов празник в Царев брод 

 1. През настоящата седмица честваме следните литургични празници и възпоминания:

- 31.07 – вторник – св. Игнатий от Лойола, свещ;

- 1.08 – сряда – св. Алфонс Мария де‘Лигуори, еп. и ц.уч;

- 2.08 – четвъртък – Дева Мария на Ангелите, тържество

- 4.08 – събота – св. Иван Мария Виане, свещ. 

 

3

        Всеки ден стигат до нас различни информаци, за катастрофи, земетресеня, атентати и така нататък. Едни хора умират от преяждане, други от глад. Раждат се тогава различни чувства в човешките сърца. Едни богохулстват и казват, че Бог го няма защото не е възможно да би допуснал всичко това, ако би го имало. Други допускат, че Го има но смятат, че Той изобщо не се интересува от това, че хора страдат и си спи спокойно.

img181 

 1. През настоящата седмица честваме следните литургични празници и възпоминания:

Сряда, 13.06, св. Антоний от Падуа, свещ. ц. уч. 

 1. Целият месец юни е посветен на Пресветото Сърце Исусово и поради тази причина ще отслужваме набожност след всяка вечерна литургия. 
 1. Призоваваме записаните за поклонничеството до Светите земи през октомври да се ориентират към внасяне на следващата парична вноска за пътуването. 

 

krew

 

 

 1. През настоящата седмица честваме следните литургични празници и възпоминания:

Вторник, 5.06, св. Бонифацйи еп.м., възп.

Четвъртък, 8.06, Тържество на Пресветото Сърце Исусово

Петък, 9.06, Непорочно Сърце Мариино, възп. 

 1. Целият месец юни е посветен на Пресветото Сърце Исусово и поради тази причина ще отслужваме набожност след всяка вечерна литургия. 

cialo

И когато те ядяха, Исус, като взе хляб, благослови, преломи, даде им и рече: яжте; това е Моето тяло. В тези думи се крие най-голямата любов. Христос насочва тези думи към тебе: гледай колко много те обичам. За тебе ставам храна, хляб. Истинското приятелство води към това, човек да става хляб за своят приятел. Този израз на любов едновременно е като покана да отговорим по същия начин с любов на любов.

jaro

По време на религиозен изпит професорът задал един въпрос на своя студент: какво можеш да кажеш опирайки се върху собственият си разум за Пресвета Троица? Треперещ от страх студент отговорил: Нищо. Професорът му казал: много добре.

trojcarublow02

 1. Утре от 10:00 ч. в с. Асеново започва тържествена литургия по случай храмовия празник на енорията – Пресвета Троица. Ще председателства Н.В.Пр. монс. Петко Христов, а проповедник е о. Артур Хелстовски от манастира ни в Раковски. 

qrek

Ела Свети Душе – дай ни от небето Твоята светлина. Ела днес при нас, както си пристигнал за първи път при молещите се апостоли. Ела да ни научиш как да живеем в единство въпреки това, че сме различни. Ела – затова, че искаме да разгласяваме, както първите християни великите Божи дела, за да Го познаят и разберат всички.

pixiz-19-05-2018-15-05-04

 1. На 21 май - понеделник, ще ни гостуват поклонници от Раковски, начело с о. Димитър Димитров и с. Елка Станева, както и всички салезиани на Дон Боско. 
 1. На 22 май - вторник, напата енория ще бъде домакин на национална среща на Каритас. 

1401369065

Исусовото възнесение ни напомя, че земното съществуване не е нашата главна цел. Земята е само един малък етап по пътя към Бащинската къща. Небето – това е нашата истинска родина. До тази родина кани ни Бог. Там ни чакат ангелите и светците, там ни чакат нашите близки. Там самият Бог ще e нашето истинско и пълно щастие.

 

foto 

Идната неделя е тържеството Петдесятница.

Месец май е посветен по особен начин на Дева Мария. Нека да желаем да вземаме участие в майската набожност, която провеждаме всяка вечер след светата литургия.

jaro

Мир ви оставям, Моя мир ви давам.

Мирът, това е ценност и едновременно аргумент, с който винаги можем да спечелим човешкото сърце и разум. Затова, не може да ни учудва този факт, че толкова много се говори и пише за мирът в днешният свят. Ако на някой, който е много уморен, ще кажат: направи това, и ще имаш мир, въпреки умора, ще го направи и ще му напишат на могилата – почивай  в мир.

papa---03

 1. През настоящата седмица честваме следните литургични празници:  10 май ще се чества храмовия празник на енория Видин - Възнесение Господне, което при нас ще се чества идната неделя на 13 май. 
 1. Миропомазанието и Първото причастие в нашата енория ще се проведат на 24 юни, на тържеството Рождението на Свети Иван Кръстител. 

dobry-pasterz-na-rame-SKLEP

МОЛИТВА ЗА МОНАШЕСКИ И СВЕЩЕНИЧЕСКИ ЗВАНИЯ

Господи, Исусе Христе, Най- Висши Божи Пастире,* Който призова апостолите и ги превърна във вестители на Добрата Новина за Твоето спасение,* привлечи към Себе Си горещите и благородни сърца на младите,* направи ги Свои наследници.*

maksymilian-kolbe-f3081a480bd8be750000

 1. По случай 100 – годишния юбилей от свещеническото ръкоположение на св. Максимилиян Колбе и отслужената от него първа литургия, нашата францисканска и енорийска общност в гр. Плевен би желала да ви покани на тържествена Евхаристия в събота 28 април от 11:00 ч. в епархийното светилище „Дева Мария от Фатима“ в гр. Плевен, както и на скромен францискански обяд. Заповядайте!

jesus-ressuscitado

Великденското събитие до днешния ден предизиква в хората едно и също чувство, което са усетили тези жени, когато са гледали празен гроб на Христа: страх и радост. В тези, кито искат и желаят да Го отстранят и изхвърлят из човешката история, чрез преследването на Неговата Църква, чрез разпространяване на фалшиви и измислени истори - това събитие събужда страх. В тези, които повярваха на Неговите думи и заради Него понасят различи трудности и неприятности увеличава радост. И в нас понякога тази истина, че Исусовия Гроб е празен събужда страх, затова, че и ние не сме без вина. Има моменти в нашия живот, когато някакси забравяме, че Исус е Възкръснал. Отчайваме се, когато срещаме трудностите в нашия личен живот и си мислим, че няма смисъл да се трудим, да се борим със слабостите си. Тогава можем да се чустваме уплашени, че сме сами и изоставени.

 

 

 1. Днес нашите събратя - православните християни празнуват Пасха. Заедно в един глас можем да кажем: Христос Возкресе! 
 1. Утре - понеделник, честваме тържеството Благовещение Господне. Както и през минали години, така и тази година ще извършим Духовно осиновяване. Желаещите нека да се свържат с о. Венци Николов. 

jaro

Мир вам! 

Изглежда така, че Исус след Възкресението си, много е обичал да изненадва своите ученици и появявал се на различни места. Внезапно се яви на Мария Магдалина, спира уплашените жени, които бягат след като разбраха, че Го няма в Гроба, присъедънява се към учениците си които вървят по пътя за Емаус, неочакван яви се на своите ученици вечерта във деня на своето Възкресение. Най-вероятно Исус чрез тези изненади иска да помогне на своите ученици да свикнат с тази истина, че Той е с тях винаги и на всякъде. Иска да ги задържи в това радостно убеждение. Действително, ако си помислим, че Той Възкръсналия, Непобедим, Безсмъртен е винаги с нас, особено в трудните моменти тогава би трябвало нашите сърца да се препълят с радост и мир даже и тогава когато сме тъжни, както Мария Магдалина, разочаровани както тези двама по пътя за Емаус, или уплашени, както учениците Му в ден на Възкресение.

Wielkanoc2017“Бог, богат с милост,

поради  голямата  Си  любов, с която ни обикна, макар да бяхме  мъртви поради престъпленията, оживотвори с Христа и възкреси с Него

и постави на небесата в Христа Исуса”.

Еф 2:4-6

  

Скъпи Братя и Сестри в Исуса Христа, 

Заедно с Възкръсналия Христос възкръсва цял свят. Разгласявайки мир, Исус носи със себе си истинска радост.

Съвременният  човек cе грижи и притеснява за материални блага. Често обръща огромно внимание на външни неща, а забравя колко му е нужен вътрешен мир и хармония на духа, които може да принесе само Исус.

Нека преживяването на Великденските празници ни помогне да разберем смисъла на живота cи и да ни даде сили за преодоляване проблемите на всекидневието! Нека Възкръсналият Христос оживи нашите сърца с блясъка на Своята любов, за да можем да бъдем негови верни свидетели!

Пожелавамe Ви Божий благослов всеки ден !

о. Венци Николов OFMConv

  2966489912838080317223615958565449468054323o

 1. Организираме епархийно поклонничество за младежи и катехисти до Никополис ад Иструм и енория „Блажена Дева Мария на броеницата”, гр. Велико Търново на 14 април 2018 г., във връзка със 370-год. от основаването на епархията ни. Ще се пътува с автобус. Таксата за участие е 10 лв., в това число за пътни и за храна. 
 1. Който желае може да с е включи в посещението на защитения дом в Сторгозия през настоящата седмица. 
 1. Благодарим на всички за помощта в подготовката за пасхалните тържества, по особен начин на хористите, на министрантите и на тези, които помогнаха за почистване на терена около църквата.