raz

Скъпи приятели, поради факта, че за Литургията в гр. Раковски за Първо причастие с папа Франциск, трябва силно да се редуцира и намали броя на записалите се и че няма да има място и няма да бъдат допуснати в храма много родители всички катехисти, братя, сестри и други роднини, като енорийски свещеник, след разговор с родителите на нашите деца, взех решение да проведем тържеството за Първо причастие в нашата енория и да откажем участието си в гр. Раковски. Тайнството Първо причастие е семеен празник и преди всичко енорийски, пример за много деца и младежи. Според информацията има вероятност да няма място и за всичките родители. Душпастирската отговорност изисква тържеството да бъде преживяно семейно и с дълбока вяра. Във връзка с това нека да се молим и подкрепяме нашите деца, които се подготвят за това толкова важно тайнство.

От днес 24 март няма да има в неделен ден Света литургия на български от 17:00 ч. 

Както всяка година по време на Великия пост каним различни проповедници, за да може всеки един от вас да се подготви по-добре за Възкресение Христово, така и тази година ще има такава възможност, както следва:

IV неделя (31.03) о. Патрик Вале /пасионист/ гр. Свищов

V неделя (7.04) о. Донбор Жирва /салезианин/ гр. Ст. Загора

 

Всеки петък след светата литургия ще бъде провеждан Кръстен път, а за англоговорящите всяка неделя след литургията от 18:00 ч. Обръщаме внимание за нуждата от размишление върху Страданието Господне. до сега не се забелязва голям интерес към провеждането на тази молитва. обръщаме се към всички енориаши, особено към младежите за дейно участие. 

При изхода от залата има касичка, която е предназначена за бедните и нуждаещите се от нашата енория. Можем да направим жест на милосърдие, помагайки материално на тези, които имат нужда. 

Заедно с живущите в комплекс „Мара Денчева“, блокове № 5-11 и 7а, изразяваме благодарност за вземането на позитивно решение за изграждането от Община Плевен на тротоарно осветление на пешеходната пътека, свързваща ул. Къкрина с бул. Христо Ботев. Пътеката е много удобна и подходяща за жителите в района. Въпреки това, този тротоар беше неосветен и това създаваше големи трудности на живущите. Сутрин рано и вечер късно придвижването беше много неприятно, дори опасно. Възрастни и деца бяха притеснени от тъмнината. Въпреки, че идва светлина от прожекторите на Католическата църква, тя не беше достатъчна. 

През идните две недели 30 март и 7 април о. Венци няма да бъде в Плевен. По тази причина всеки, който е заинтересуван по някакъв въпрос, нека да се свърже с него до края на идната седмица. 

През пролетната ваканция /1-7 април/ о. Ярослав организира излет за младежите и децата. Който е заинтересуван нека да се свърже с него. 

От 5 до 10 август ще се проведе ежегодната ваканция „С деца на море“ в Бургас за семействата от енорията ни и по особен начин за младежите и децата с придружител. Вече започна записването. Както се вижда през изминалите години, всички остават доволни и добре отпочинали след нея, а настроението за участниците е гарантирано. Тази година о. Ярослав ще води групата. Който има желание нека да се свърже с него или с енорийския свещеник о. Венци. 

След тази Евхаристия каним младежите на катехизис в зелената зала с о. Венци, децата в приемната с г-жа Анелия, а всички родители и желаещите кафе под навеса в двора. Отец Збигниев ще бъде достъпен за изповед в сакръстията. Г-жа Райна Параскова ще бъде достъпна в канцеларията за формалностите около посещението на папата и оформянето на списъците. Записването приключи! Бройката от Плевен е 232 души! До 25 март събираме парите за пътуване и за аксесоари. Молим всички записани по най-бързия начин да уредят пътуването си с енорийските автобуси, за да бъдем една организирана група. Който желае допълнителни събираме по 10 лв. за шапка, шал и папско знаме. По този начин ще приветстваме Светия отец и ще бъдем обособени като група. 

На всички пожелаваме приятна и благодатна седмица! 

о. Венци Николов OFMConv.