Съществуват известни елементи на американската поп култура, които един след друг нахълтват до някога консервативната културно България и едновременно Европа. По-рано Св. Никола беше заместен от куклата Дядо Коледа на рекламата на Coca-Colа, след това любовните валентинки изместват възпоминанието на св. Валентин, а сега Halloween се пробва да преобърне с главата на долу мисленето на младия човек и смисъла на тържеството Всички Светци (1 ноември) и Задушница (2 ноември).

Halloween пуска все по-солидни корени в невярващата ни страна. Празнува се в културните домове, училищата, вкъщи и често се свързва с пропаганда на окултизъм, езотерика, сатанизъм. Българина, който днес пресява остатъците от някаква вяра, е подложен на различни изпитания в тази сфера: врачки, леене на куршуми, карти „Таро”, носене на талисмани и т.н. А вярата в Бога е нула! От религиозно-философска гледна точка съзнателното или не практикуване на Halloween и на по-горе изменените практики ни води до участие в обреди, посветени на дявола. Тези, които обичат Бог би трябвало да стоят настрана от богове и да не правят никакви компромиси.

За да разберем смисъла на Halloween трябва да зърнем в историята. На този ден е смятано, че границата между света на живите и този на мъртвите била най-тясна. Halloween е келтски, а следователно езически празник. Бил е свързан с обредите Самхейн. Принасяли са жертви от животни, много често хора, особено деца. През Средновековието е наречен All Hallows Eve, което означава Навечерие на Всички Светци, на кратко. Тогава Halloween се базира на контакт със световете, за да се открие бъдещето, да се намерят сили, да се задоволят нуждите на починалите. Тази битка на Църквата с обредите, викащи духовете на умрелите, завършва с победа на християнството. На мястото на тези обреди, се появява култ към умрелите, който се изразява и до ден днешен в почит за починалите души и молитва за тях. Благодарение на това от XII в. в Църквата се празнува Задушница.

През XIX в., благодарение на емигрантите от Британските острови, които днес са едни от най-големите групи на американския континент, обичаите на Halloween достигат бреговете на Америка. Там намират плодотворна почва за своя колорит и комерсиен характер. Вкусът му е допълнен от факта, че в Ню Йорк се чества на този ден гей-парад. Модифицираната езическа практика се връща през XX в.не само на Британските острови, но и в цяла Европа. След 800 г. отново се връща тази стара битка на Църквата, а именно култа към починалите да не носи окултистичен и сатанистичен характер. Halloween е присмиване на Бог и на всички негови светци.

Много хора се усмихват под носа, когато разбира становището на Църквата по отношение на Halloween. Най-често се използва аргумента: какво лошо има в това, децата да се преобличат като вещици и дяволи? Или: това е само игра, няма нищо лошо в нея. Проблема е в това, че цялата символика и атмосфера Halloween отваря човека на действителност, за която ако наистина знае как изглежда, би издухал през девет океана в десетия. Ето така тиквата със запалената в нея свещ символизира блуждаещите се души в образа на пламъка. В миналото тиквата на прозореца символизирала приемането на сатаната в своя дом.  Танците на вещиците с дяволчетата около огъня целят контакт на човека с духовете. Магиите имат за цел да надникнат в светове, за да разберем наближаващото бъдеще.

Както знаем магиите са тежък грях против Бог, Който е единствения Господар на Времената. Не ни е позволено да Му отнемаме ролята и да откриваме бъдещето, което Той самия е планирал. Отварянето се пред духовете е игра на криеница с дявола, но на такъв принцип, че единствено човекът търси, а дявола му позволява да го открие. Духовете съществуват. С такава забележка, че спасените души са на обожаване на Господа и не се занимават със земните игри на невярващите. Защото, който празнува Halloween не може да нарече себе си вярващ, а пълен игнорант относно Бог! И когато се викат духове, можем да сме сигурни, че ще се отзове осъдена душа или демон.Дори и човек да третира тази игра несериозно, сатаната отговаря на всяка покана. В крайна сметка самата атмосфера на Halloween доближава въображението ни повече до ада, отколкото до небето. Не си въобразяваме небе, пълно с хапещи дяволчета, чудовища, скелети и вещици. Ако е така, защо да се забавляваме в ад? Дали играта на осъдени души и преструването за приятели на сатаната е мила за Христос?

Всички егзорцисти обръщат внимание на това, че проблемите с обладаването и психичните болести на демонична основа започват повечето пъти от невинни игри и практики. До тях можем да добавим метал музиката, магиите, контакт с духовете, носене на талисмани, в това число и червено конче против уроки и т.н. Най-лошото е факта, че успехът на Halloween е свързан с печалбата на много хора. В навечерието на Всички Светци едни могат да продадат костюми, играчки. Други организират тържества в атмосферата на ужаси, по време на които се увеличава и продажбата на алкохолни напитки, естествено.

Хората, които печелят от Halloween, ако са кръстени, обиждат вярата си и традициите за пари. Самите те са излъгани и доказват на себе си и на нас, че Halloween е само светска игра, на която може да се спечелят няколко стотинки и организаторите подготвят неща, които разкриват пред тях и пред нас действието на дявола. Halloween е още един повод за забава. Комерсиалността често побеждава, но комерсиалност и истина, това не винаги е едно и също. Струва си да си дадем сметка, че човек не е само за забава, а неговото звание е много по-широко.

Общество, което губи паметта си за вярата, корените традициите на бащите си, губи себе си, заради някакви комплекси няма бъдеще. Губи това, което е най-красивото в своята си същност.

В деня на Halloween християните трябва да разпространяват знанията си за всички тези опасности, които носи езичеството и да се молят заедно за победа над тъмнината. В лицето на близките това би било смешно, защото всички празнуват. Ще е трудно! Най вече да благодарим на нашия Отец за победата над смъртта, пъкъла и сатаната.