1. През настоящата седмица честваме следните литургични възпоминания и празници:
 • сряда (1.11) – ВСИЧКИ СВЕТЦИ; Св. евхаристия ще бъде отслужена в 10:00 ч., след което ще посетим гробовете на нашите близки. Вечерта в 18:00 ч. ще бъде отслужена също литургия.
 • четвъртък (2.11) – Възпоменание на всички покойни (Задушница). На този ден можем да получим пълна индулгенция за душите в чистилището и при посещение на гробище в дните от 1 до 8 ноември свързано с молитва дори и мислено (принася се само за душите в чистилището) Индулгенцията е действие на верните, в много от случаите се свързва с посещение на определено място, в случая гробищен парк или храм. За пълната индулгенция се изисква да се изпълни определено дело, надарено с индулгенция, а също така и изпълнението на следните три условия:
 • Тайнството покаяние
 • Приемане на Светото Причастие
 • Молитва за намеренията на Светия Отец

Също така се изисква човек да не притежава каквато и да е  привързаност към грях, дори и той да се определя като простителен. Ако липсва пълна възможност или не се изпълни някое от гореспоменатите условия, тогава индулгенцията ще бъде частична. От голямо значение е приемането на Светото Причастие и молитвата за намеренията на Светия Отец, да намерят място в деня, в който се извършва делото, надарено с индулгенция. Условието, отнасящо се за молитвата за намеренията на Светия Отец се изпълва цялостно след измолването на един „Отче наш” и „Радвай се”.

  

 1. Във връзка с честването на Halloween:

Съществуват известни елементи на американската поп култура, които един след друг нахълтват до някога консервативната културно България и едновременно Европа. По-рано Св. Никола беше заместен от куклата Дядо Коледа на рекламата на Coca-Colа, след това любовните валентинки изместват възпоминанието на св. Валентин, а сега Halloween се пробва да преобърне с главата на долу мисленето на младия човек и смисъла на тържеството Всички Светци (1 ноември) и Задушница (2 ноември)

пуска все по-солидни корени в невярващата ни страна. Празнува се в културните домове, училищата, вкъщи и често се свързва с пропаганда на окултизъм, езотерика, сатанизъм. Българина, който днес пресява остатъците от някаква вяра, е подложен на различни изпитания в тази сфера: врачки, леене на куршуми, карти „Таро”, носене на талисмани и т.н. А вярата в Бога е нула! От религиозно-философска гледна точка съзнателното или не практикуване на Halloween и на по-горе изменените практики ни води до участие в обреди, посветени на дявола. Тези, които обичат Бог би трябвало да стоят настрана от богове и да не правят никакви компромиси.

За да разберем смисъла на Halloween трябва да зърнем в историята. На този ден е смятано, че границата между света на живите и този на мъртвите била най-тясна. Halloween е келтски, а следователно езически празник. Бил е свързан с обредите Самхейн. Принасяли са жертви от животни, много често хора, особено деца. През Средновековието е наречен All Hallows Eve, което означава Навечерие на Всички Светци, на кратко. Тогава Halloween се базира на контакт със световете, за да се открие бъдещето, да се намерят сили, да се задоволят нуждите на починалите. Тази битка на Църквата с обредите, викащи духовете на умрелите, завършва с победа на християнството. На мястото на тези обреди, се появява култ към умрелите, който се изразява и до ден днешен в почит за починалите души и молитва за тях. Благодарение на това от XII в. в Църквата се празнува Задушница.

През XIX в., благодарение на емигрантите от Британските острови, които днес са едни от най-големите групи на американския континент, обичаите на Halloween достигат бреговете на Америка. Там намират плодотворна почва за своя колорит и комерсиен характер. Вкусът му е допълнен от факта, че в Ню Йорк се чества на този ден гей-парад. Модифицираната езическа практика се връща през XX в.не само на Британските острови, но и в цяла Европа. След 800 г. отново се връща тази стара битка на Църквата, а именно култа към починалите да не носи окултистичен и сатанистичен характер. Halloween е присмиване на Бог и на всички негови светци.

Много хора се усмихват под носа, когато разбира становището на Църквата по отношение на Halloween. Най-често се използва аргумента: какво лошо има в това, децата да се преобличат като вещици и дяволи? Или: това е само игра, няма нищо лошо в нея. Проблема е в това, че цялата символика и атмосфера Halloween отваря човека на действителност, за която ако наистина знае как изглежда, би издухал през девет океана в десетия. Ето така тиквата със запалената в нея свещ символизира блуждаещите се души в образа на пламъка. В миналото тиквата на прозореца символизирала приемането на сатаната в своя дом.  Танците на вещиците с дяволчетата около огъня целят контакт на човека с духовета. Магиите имат за цел да надникнат в светове, за да разберем наближаващото бъдеще.

Както знаем магиите са тежък грях против Бог, Който е единствения Господар на Времената. Не ни е позволено да Му отнемаме ролята и да откриваме бъдещето, което Той самия е планирал. Отварянето се пред духовете е игра на криеница с дявола, но на такъв принцип, че единствено човекът търси, а дявола му позволява да го открие. Духовете съществуват. С такава забележка, че спасените души са на обожаване на Господа и не се занимават със земните игри на невярващите. Защото, който празнува Halloween не може да нарече себе си вярващ, а пълен игнорант относно Бог! И когато се викат духове, можем да сме сигурни, че ще се отзове осъдена душа или демон.Дори и човек да третира тази игра несериозно, сатаната отговаря на всяка покана. В крайна сметка самата атмосфера на Halloween доближава въображението ни повече до ада, отколкото до небето. Не си въобразяваме небе, пълно с хапещи дяволчета, чудовища, скелети и вещици. Ако е така, защо да се забавляваме в ад? Дали играта на осъдени души и преструването за приятели на сатаната е мила за Христос?

Всички егзорцисти обръщат внимание на това, че проблемите с обладаването и психичните болести на демонична основа започват повечето пъти от невинни игри и практики. До тях можем да добавим метал музиката, магиите, контакт с духовете, носене на талисмани, в това число и червено конче против уроки и т.н. Най-лошото е факта, че успехът на Halloween е свързан с печалбата на много хора. В навечерието на Всички Светци едни могат да продадат костюми, играчки. Други организират тържества в атмосферата на ужаси, по време на които се увеличава и продажбата на алкохолни напитки, естествено.

Хората, които печелят от Halloween, ако са кръстени, обиждат вярата си и традициите за пари. Самите те са излъгани и доказват на себе си и на нас, че Halloween е само светска игра, на която може да се спечелят няколко стотинки и организаторите подготвят неща, които разкриват пред тях и пред нас действието на дявола. Halloween е още един повод за забава. Комерсиалността често побеждава, но комерсиалност и истина, това не винаги е едно и също. Струва си да си дадем сметка, че човек не е само за забава, а неговото звание е много по-широко.

Общество, което губи паметта си за вярата, корените традициите на бащите си, губи себе си, заради някакви комплекси няма бъдеще. Губи това, което е най-красивото в своята си същност.

В деня на Halloween християните трябва да разпространяват знанията си за всички тези опасности, които носи езичеството и да се молят заедно за победа над тъмнината. В лицето на близките това би било смешно, защото всички празнуват. Ще е трудно! Най вече да благодарим на нашия Отец за победата над смъртта, пъкъла и сатаната.

 

 1. Дарохранителницата в нашето светилище беше пренесена в центъра на олтара, както беше съобщено по-рано, съгласно желанието на монс. Петко Христов и настоятелите на нашия орден, които днес са между нас. След съгласуването със енорийският съвет съхраняването на Светото причастие ще се извършва за постоянно в центъра на храма, където му е мястото, а не по ъглите на църквата и невидими места. Преместването му е свързано с бъдещо преорганизиране на интериора на олтара, а именно:
 • изработката на ново и специално място за дарохранителницата, приспособено според литургичните изисквания, интериора на храма, цветовата гама и др. допълнителни условия;
 • преместването на главния олтар, така че да може да бъде обикалян с кандилото;
 • смяна настилката в презбитериума, с цел скриване на всички кабели под нея;
 • смяна на амвона – мястото на четене на Словото Божие с по-малък и практичен;
 • изнасяне на фигурите извън храма и изработването на отваряем триптих с изображението на Дева Мария и децата от Фатима.

Фигурата на Дева Мария от Фатима, която беше благословена от папа Франциск, ще се съхранява на специално подготвена поставка от дясно на презбитериума, на мястото на Светото причастие.

 

 1. През настоящата седмица ще преживеем дни на духовно обновление: Първи четвъртък, петък и събота от месеца. В четвъртък ще се молим за нови свещенически звания, както и за Божия подкрепа за нашата епархия; в петък ще посетим болните и самотните хора със Св. причастие; в събота преди Св. евхаристия от 18:00 ч. ще проведем набожността на първите съботи, а след литургията ще се проведе първа среща на групата на Живата броеница и Школата на Мария – молим всички участници да вземат участие в тази среща.

 

 1. През изминалата седмица приключи националното поклонничество до Фатима, организирано от нашата енория, с помощта на още няколко млади хора, както и с материалната подкрепа на фондация „Комунитас”. На мястото на явленията, заедно с монс. Христо Пройков – председател на епископската конференция и апостолически екзарх, с 10-тина свещеници от страната и няколко богупосветени, ние занесохме всички намерения на семействата ни, на нашата енория и епархия. В 100-год. юбилей благодарихме на Майката Божия за всички благодати и посветихме всеки българин на нейното Непорочно Сърце.

 

 На всички пожелаваме благословена седмица, приятна и спокойна неделя и вкусен обяд!

 

 о. Венци Николов OFMConv.