Дарохранителницата в нашето светилище беше пренесена в центъра на олтара, както беше съобщено по-рано, съгласно желанието на монс. Петко Христов и настоятелите на нашия орден. След съгласуването със енорийският съвет съхраняването на Светото причастие ще се извършва за постоянно в центъра на храма, където му е мястото, а не по ъглите на църквата и невидими места. Преместването му е свързано с бъдещо преорганизиране на интериора на олтара

, а именно:

  • изработката на ново и специално място за дарохранителницата, приспособено според литургичните изисквания, интериора на храма, цветовата гама и др. допълнителни условия;
  • преместването на главния олтар, така че да може да бъде обикалян с кандилото;
  • смяна настилката в презбитериума, с цел скриване на всички кабели под нея;
  • смяна на амвона – мястото на четене на Словото Божие с по-малък и практичен;
  • изнасяне на фигурите извън храма и изработването на отваряем триптих с изображението на Дева Мария и децата от Фатима.

Фигурата на Дева Мария от Фатима, която беше благословена от папа Франциск, ще се съхранява на специално подготвена поставка от дясно на презбитериума, на мястото на Светото причастие.

 

На 13 октомври (петък) чествахме 100-год. от последното фатимско явление и т. нар. слънчево чудо. На този ден започнахме официално набожност и група, наречена „Жива броеница”. Който желае да се включи мероприятие молим да се обърне към енорийския свещеник. Намерението за този месец е: „В света на работата на всички да бъдат гарантирани уважение и защита на правата, а на безработните да бъде дадена възможност за участие в създаването на общото благо”.

 

През настоящата седмица, във връзка с 100 год. фатимски юбилей, заминават поклонниците за Португалия от нашата страна. В момента броя на участниците е 215 човека от трите епархий в България. Ние ще носим в сърцата си различни намерения, за които искаме да се молим по времена посещението ни във Фатима. Нека всички наши близки ни подкрепят също с молитвите си, за да може мисията ни да бъде успешна и плодотворна, както и да се завърнем по домовете си живи и здрави.

 

През настоящата седмица честваме следните литургични възпоминания и празници:

  • вторник (17.100) – св. Игнатий от Антиохия, еп. м.
  • сряда (11.10) – св. Лука евангелист
  • четвъртък (12.10) – св. Павел от Кръста – храмов празник на катедралата в Русе

 

На всички пожелаваме благословена седмица, приятна и спокойна неделя и вкусен обяд!

 

о. Венци Николов OFMConv.