Във връзка с последното Явление на Дева Мария във Фатима на 13 октомври (петък), на литургията от 18:00 ч. ще отбележим годишнина от Слънчевото чудо.

На 14 октомври (събота) от 16:00 ч. ще се отслужи благослов на музея в енорията ни (в голямата си част вещи на монс. Болонек, дарени от семейството му). Същата вечер, във връзка с годишнина от посещението на Папа Йоан-Павел II в България, в църквата ще се проведе концерт на Общински хор „Гена Димитрова“.

От 13 до 15 октомври ще ни гостуват сестрите на Милосърдието от Варна.

На 30 септември в с. Трънчовица се проведе 26-то заседание на епархийния съвет на Никополска епархия с основна тема: „370 години от основаването на Никополска Епархия - Dioecesis Nicopolis ad Istrum- Bulgaria“. Предложени са следните инициативи, които да се проведат на епархийно ниво, в които да се включат всички енории. Това са:

  • Епископът да обяви годишнината на епархията на Рождество Христово 2017 г.
  • Ще бъде избрано и изработено Лого на юбилея, като се обяви конкурс в енориите и избраното лого ще бъде отпечатано върху иконички, които ще се раздават на хората, за да останат като спомен от тази годишнина.
  • Ще бъде подготвен и отпечатан стенен календар в чест на годишнината, който ще бъде и литургичен, а на него ще има снимки и изображения на всички храмове в епархията.
  • Да се организира поклонничество на всички свещеници през месец март 2018 г. в Рим с аудиенция при папа Франциск.
  • Да бъде почетена мисионерската дейност на отците-францискани в България, с покана за идване на Кардинал Пулич през месец май 2018 г.
  • Да бъде организирана научна конференция на тема: 370 години от основаването на Никополска Епархия - Dioecesis Nicopolis ad Istrum- Bulgaria във Велико Търново /м.май 2018/
  • Да бъде поканен да посети епархията през м. юни 2018 г. Монс.Ниткиевич, работил в Конгрегацията на Източните църкви, а в момента Епископ на Епархия Тандониеш в Полша.
  • Централните тържества за тази годишнина да се проведат през м. октомври 2018 г., когато се очаква и вече е поканен Кардинал Филони от бившата Конгрегация за Разпространение на вярата. Тържествата са планирани за 13 и 14 октомври 2018 г., като се предвиждат три основни момента: поклонение пред надгробната плоча на Епископ Филип Станиславов, която се намира в Историческия музей в Плевен /13.10.2018/; Тържествена литургия в Катедралния храм „Св.Павел от Кръста“ в Русе и същия следобед – посещение на Никополис ад Иструм /14.10.2018/

 

На всички пожелаваме благодатна и плодотворна седмица!

 

о. Венци Николов OFMConv.