По случай 100-годишния юбилей от Фатимските явления, с подкрепата на Францисканците конвентуалци и фондация „Комунитас” излезе от печат нова брошура, посветена на посланието от Фатима. Изданието на светилището „Дева Мария от Фатима” в гр. Плевен е получило разрешение от монс. Петко Христов, Никополски епископ. Автора на текста е хабилитирания д-р о. Павел Вархол OFMConv., преподавател по теология в Полша. Илюстрациите в изданието са дело на художника Атанас Атанасов, чиито стенописи, картини и други дела днес можем да наблюдаваме в католическата църква в Плевен. Дизайнът и предпечатната подготовка извърши Диляна Елшишка.

В съдържанието можем да намерим увод на ректора на светилището о. Венцислав Hиколов OFMConv.; кратко слово на о. Виеслав Пижио – настоятел на Варшавска провинция, от структурите на която са францисканците в България; няколко думи на о. Койчо Димов – енорийски свещеник във с. Бърдарски геран и гр. Враца; информация за теологията и символиката на логото на светилището, оформена от о. Ярослав Барткиевич.

Надяваме се тази брошура да допринесе за по-голяма Божия слава, както и за славата на Майката Божия. Посланието, произтичащо от Фатима е актуално и днес – 100 години след явленията. Ние сме отговорни пред Бог за разпространяването на Марийните думи и нейната набожност. Вземането в ръце на тази книга може да допринесе за по-добро и активно преживяване на фатимския юбилей, както и за наше лично освещаване.