Братя и сестри в Христа Исуса,

На 2 март 2017 г. енория „Дева Мария от Фатима” чества първата годишнина от освещаването на фигура на Дева Мария от Фатима от Светия отец папа Франциск на площада „Свети Петър” в заветния град Рим. В онзи недалечен ден група поклонници от гр. Плевен участваха в генералната аудиенция на папата на площада.

Имаше тълпи от народ от различни страни по света и десетина представители на енорията ни в Плевен. Светият отец папа Франциск благослови фигурата на Майката Божия, предназначена за бъдещото светилище в нейна чест, както и всички верни от Плевен и всеки поклонник, който ще пристъпи вратите на храма с благодарствени молитви и ще призове нейното застъпничество. Също така папата благослови и листовки голям и малък формат с текста на акта на лично посвещаване и посвещаване на семействата на Непорочното Сърце на Дева Мария.

Благодарим на Светия отец за получения благослов и споменаваме в молитвите си намеренията, за които той се моли!

Преживявайки юбилейната 100-год. от явленията във Фатима, желаем посланието на майката Божия да бъде чуто по целия свят. Помним заветния 21 юни 1996 г., когато нашите епископи от страната, в светилището на Дева Мария във Фатима, посветиха България на нейното Непорочно Сърце. От този ден ние като нейни чеда сме още по-близи до нейното сърце и се стараем и тя да присъства със своите благодати в нашите сърца. По този повод нека през тази юбилейна година по-често размишляваме върху фатимското послание за мир и всекидневна молитва. Преживявайки постното време, подготвяйки се за страданието, смъртта и възкресението Христово, нека се обръщаме към Сърцето Марийно, което ни съпътства по особен начин през този период.

 

о. Венци Николов OFMConv.

/ректор на светилището/