DSC0136

По случай храмовия празник на енория „Дева Мария от Фатима” общността на Малките Братя Конвентуалци

и верните от енорията в гр. Плевен имат удоволствието да Ви поканят

на тържествена света Евхаристия,

която ще бъде отслужена

на 16 май от 11:00 ч. в едноименния храм в гр. Плевен, председателствана от о. Страхил Каваленов – Ген. викарий, с проповедник о. Койчо Димов,

както и на скромна францисканска почерпка след общата молитва.

Поради постепенното отпадане на някои мерки, свързани с безопастността на верните пред разпространяването на Covid-19, преставаме да излъчваме на живо литургиите и набожностите в светилището на профила ни във фейсбук. На живо можем да намерим връзка с нас по всяко време на сайта ни fatima-pleven.bg. Продължаваме да се стараем за подобряване на качеството на представяната информация. Напомняме, че тайнствата в храма се отслужват при отворени врата. Насърчаваме верните от нашата енория да започнат постепенното си завръщане в храма и преживяването на Евхаристията на живо, със запазване на съответните предпазни мерки. Напомняме за задължителното закриване на устата и носа на затворени публични места. 

5253933370237997341271717949223nИдния вторник – 12 май о. Асен Генов чества своя 95 рожден ден. Който желае може да го поздрави по този повод. 

През настоящата седмица честваме празник на св. Матей апостол на 14 май.

Преживяваме Деветница в чест на Дева Мария от Фатима (13 май), която започна на 4 май – понеделник. Всеки понеделник от настоящата седмица няма да се отслужва литургия с народ, както беше преди карантинния период. 

Месец май е посветен на Дева Мария. По този повод след всички литургии ще бъде отслужвана майска набожност – обожаване на Светото причастие, литания на Дева Мария и кратко размишление. 

Излезе Декрет от епископ Петко Христов, засягащ верните в Никополска епархия. Епископът делегира права на ректора на светилището „Дева Мария от Фатима“ в гр. Плевен о. Венцислав Николов, да поднови посвещаването на Католическата Никополска Епархия на покровителството на Блажената Дева Мария, което трябва да се бъде извършено на 13 май от 18:00 ч. в края на Светата Евхаристия, в деня, посветен на Явленията във Фатима, в последния ден на извънредното положение в България. „Поверяваме на Мария целия наш живот, всичките наши радости и страдания, всичко онова, което сме и каквото притежаваме, цялото наше минало, настояще и бъдеще. Нека Светият Дух да слезе над нас и да обнови лицето на земята. Призовавам благослова на Всемогъщия Бог † Отец, Син и Свети Дух да ви придружава през всички дни на живота ви!“ – се пише в Декрета на епископа от 7 май тази година. по този повод на 13 май – сряда – ще честваме Евхаристията от 18:00 ч.pos 

Пожелаваме на всички успешна, благодатна и благословена седмица! 

 pax

о. Венци Николов OFMConv.