DSC0043

Поради Пандемията от коронавирус ватиканското ведомство за Божествения култ и Тайнствата разработи Декрет с „общи указания“, които трябва да се спазват при организирането на честванията от Връбница до неделята на Възкресение Христово. „Вярващите ще бъдат информирани за началния час на божествените служби, за да могат да се присъединят молитвено от своите домове“. Текстът отбелязва, цитиран от Радио Ватикана, че може да се прибегне до помощта на „средствата за пряка, не записана, телематична комуникация. Във всеки случай остава важно да се отдели достатъчно време за молитвата, валоризирайки преди всичко Часослова“. 

Литургията на Връбница ще да бъде отслужена вътре в храма. Можем да носим върбови клонки, които ще бъдат осветени в началото на Евхаристията. Този ден е установен от св. Йоан Павел II като световен ден на младите и ще се молим по особен начин да младежите. 

Напомняме, че не се отменят тайнствата в светилището, реда на службите, молитвите и обожаването на Светото причастие, както и Кръстния път всеки петък. Апелираме към тези, които желаят, да си останат вкъщи и да участват в литургиите на живо профила ни във фейсбук, както и онлайн на сайта на енорията: fatima-pleven.bg. Появата в добро здравословно състояние в църквата оставяме на съвестта на всеки верен. По времето на извънредната ситуация в страната след всяка Евхаристия ще се провежда обожаване на Светото причастие с допълнителна набожност към душите в чистилището. Всеки петък след провеждането на Кръстен път ще се дава тайнството Маслосвещение (тайнството на болните) на всички, които желаят, дори и да не са болни. 

Всеки ден отслужваме от 15:00 ч. – Броеница на Божието Милосърдие; 16:30 ч. – кратко свидетелство; 17:30 ч. – Света Броеница; 18:00 ч. – Света Евхаристия; 18;30 ч. – Обожаване на Светото Причастие с набожност към Душите в Чистилището. В понеделник има литургия от 18:00 ч., а в сряда е от 10:00 ч. 

Идната седмица честваме дни на духовно обновление - Първи дни на месеца. 

Пожелаваме на всички успешна, благодатна и благословена седмица! 

 pax

о. Венци Николов OFMConv.