1280px-Munkacsy-Christ-in-front-of-Pilate2

Преживявайки страшна епидемия в световен мащаб, припомняме позицията на епархията, решенията за пасторалната дейност в нашата енория „Дева Мария от Фатима” в гр. Плевен и приетата извънредна ситуация до следваща промяна на ситуацията в нашата страна:

 1. Приоритет е безопасността и здравето на нашите верни. Призоваваме за стриктно изпълнение на препоръките от държавата, относно нарастващата епидемия, които са изключително навременни и ефикасни до момента.
 2. В настоящата ситуация ви припомняме, че както болниците лекуват заболявания на тялото, така и църквите служат за лечение на духовни заболявания, така че за нас е немислимо да не се молим в нашите църкви. Затова църквата остава отворена през деня и свещениците ще бъдат на разположение на всеки, който иска да има допълнителна възможност за изповед или друг вид молитва.
 3. До момента нито държавата, нито месната власт, нито епархията, нито БПЦ, нито управата на нашия орден е наредила затваряне на храмове. В момента, който една от тези институции го направи, ще бъдат затворени вратите на светилището. viberimage2020-03-2111-00-55
 4. Не се отменят тайнствата в светилището, реда на службите, молитвите и обожаването на Светото причастие, както и Кръстния път всеки петък. Отменят се часовете по вероучения за деца и младежи, срещи и дейности на Каритас Плевен и на енорийския пасторален съвет, както и всякакви други събирания на групи в енорията.
 5. Апелираме към хората, които са на възраст, чувстват се зле или имат кашлица, придружена с треска, да стоят вкъщи и да участват в литургиите онлайн на сайта на енорията: fatima-pleven.bg. Появата в добро здравословно състояние в църквата оставяме на съвестта на всеки верен.
 6. По време на Светите литургии не се изисква от верните да се ръкуват в знак на мир, не се налага да използват светена вода, както и могат да вземат Свето Причастие на ръце. Поклонението на Кръста през Постното време може да се направи чрез коленичене или дълбоко поклон, без директен контакт. Трябва да се въздържаме от почитане на мощите на светците, с целувка или докосване.
 7. По времето на извънредната ситуация в страната след всяка Евхаристия ще се провежда обожаване на Светото причастие с допълнителна набожност към душите в чистилището. Също така, ще се отслужва литургия всеки понеделник от 18:00 ч.
 8. Всеки петък след провеждането на Кръстен път ще се дава тайнството Маслосвещение (тайнството на болните) на всички, които желаят, дори и да не са болни.
 9. Църквата се почиства с дезинфектант на спиртна основа половин час преди и след всяко служба. Допълнително сме разговаряли с фирма, която два дни в седмицата професионално дезинфикцира целия храм и използваните помещения и в момента конкретизираме условията.
 10. Когато проследим историята на европейската цивилизация, в ситуацията на природни бедствия, войни и епидемии, тя винаги е била подкрепяна с интензивна молитва. Ние също искаме да вървим по този път! 

 

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПО ВРЕМЕ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА

КОРОНАВИРУС

 

 1. Църквата да се почисти с дезинфектант половин час преди да започне Литургията.
 2. Пред Храма да бъде поставена стелка напоена с антибактериален почистващ препарат или с дезинфектант, непосредствено преди идването на верните.
 3. Желателно е верните, които не  се  чувстват комфортно кихат, кашлят  и са отпаднали, да не идват на Литургия.
 4. В Църквата  е препоръчително да седите на разстояние  1,5 метър един от  друг  или  поне  през  две  места.
 5. Желателно е верните да си разменят Знака на мира с поздрав от разстояние, а не с прегръдка, целувка или ръкуване.
 6. Църквата да  се  почисти  с дезинфектант след приключване на Литургията.За болните, които не могат да посетят Литургията, но имат желание да приемат Причастие, да известят Енорийския Свещеник, за да им го отнесе лично.
 7. Свещеникът носи  и поднася Тайнството на болните у дома задължително с маска и ръкавици / предпазни  средства /.viberimage2020-03-2111-01-03
 8. Прекратяват се  сбирките на различните групи по Катехизис , както и за различни Набожности  предвид  обявеното извънредно положение в страната.
 9. Желателно е да се отложат  във  времето  Служенията на Тайнствата Кръщение и Религиозен Брак , както и Тайнството Миропомазание. С цел  да се ограничи събирането на много хора на едно място в затворени пространства.
 10. Който има възможност и желание може да присъства на Литургията и онлайн през седмицата, за времето, в което е обявено извънредно положение в РБългария такава Литургия се организира от повечето Енорийски Свещеници в Католическа Никополска Епархия. 

                                          Монсиньор Страхил Каваленов /Генерален  Викарий/

 

На 25 март честваме тържеството Благовещение. Литургията в този ден ще бъде отслужена от 18:00 ч. с възможност за духовно осиновяване. Желаещите да се включат в този вид молитва, нека преди това информират енорийския свещеник. Припомняме какво означава ДУХОВНО ОСИНОВЯВАНЕ НА ЗАЧЕНАТО ДЕТЕ: 

 1. Какво представлява духовното осиновяване?
 • То е молитва в защита на заченатия живот.
 • То е помощ за хората, страдащи заради греха на аборта.

Духовното осиновяване е молитва за дете, заплашено от унищожаване в майчината утроба. Продължава 9 месеца и се състои в ежедневно казване на една от тайните на Броеницата (“Отче наш” и 10 “Радвай се”) и на специална молитва за детето и родителите му.

Към молитвата могат да се добавят и избрани по собствена воля допълнителни решения. 

 1. Какви могат да бъдат тези допълнителни решения?

Допълнителните решения могат да бъдат например: честа изповед и причестяване; обожаване на Пресветото Причастие; четене на Светото писание; пост с хляб и вода; по-усилна борба с пороците; помощ на нуждаещите се; допълнителни молитви (литании, деветници, броеници).

Да се приемат изпълними решения, в зависимост от индивидуалните възможности. 

 1. Може ли да се осиновява духовно без допълнителни решения?

Да. Допълнителните решения не са задължителни, макар че осиновяващите би трябвало охотно да поемат такива решения. 

 1. Как е възникнало духовното осиновяване?

То е възникнало след явяването във Фатима като отговор на призива на Божията майка за молене на Броеницата, покаяние и удовлетворение за греховете, които най-много раняват Непорочното и сърце. През 1987г. починът е пренесен в Полша. Първият център за духовно осиновяване е създаден в църквата на отците паулини във Варшава. Оттам то се разпространява из цялата страна и в чужбина. 

 1. Какви са плодовете на духовното осиновяване?175044239542679180097094452871169159196301o

Духовното осиновяване лекува дълбоките вътрешни рани, които абортът като грях причинява. То позволява на майките да възвърнат вярата в Божието милосърдие и донася мир в сърцата им. Като много контретен, безкористен и личен дар (молитва, жертва и пост) помага, особено на младите хора, да формират характера си, да се борят с егоизма, да откриват радостта на отговорното родителство, да бъдат способни да виждат любовта и секса с Божиите очи. Системната молитва, добрите дела и намерения задълбочават връзката с Бога. Духовното осиновяване помага да се открие дълбокия смисъл на забравените аскетични практики. Може да спомогне за възраждането на любовта и общата молитва в семейството. 

 1. Кой може да осинови духовно?

Всеки: миряни, богопосветени, мъже, жени, хора на всякаква възраст. Единствено децата го правят под ръководството на родителите си. 

 1. Колко пъти може да се осинови духовно?

Многократно, при условие, че са изпълнени предишните обещания. 

 1. Трябва ли всеки път да се дава обещание?Да. 
 1. Може ли да се осинови повече от едно дете?

Духовното осиновяване се отнася само за едно дете. 

 1. Знаем ли каква народност ще бъде осиновеното дете?

Не знаем. Името на детето знае само Бог. 

 1. Откъде да съм сигурен, че Бог ще чуе молитвата ми?

Нашата увереност се основава на вярата във всемогъществото и безкрайното милосърдие на Бога. Бог е Този, Който дава живот и Неговата воля е всяко заченато дете да живее и да бъде обградено с любовта на родителите си. 

 1. Грях ли е, ако някой ден забравя да кажа молитвата?

Забравянето не е грях. Грях е съзнателното и доброволно пренебрегване на даденото пред Бога обещание. 

 1. Прекъсва ли се духовното осиновяване, ако съм изоставил молитвата за по-дълго време?

Продължителното изоставяне на молитвата (месец-два) прекъсва духовното осиновяване. Тогава обещанието трябва да се поднови и да се положат усилия за изпълняването му. Ако прекъсването на молитвата е било за кратко, периодът на духовното осиновяване се удължава според пропуснатите дни. 

 1. Хора без църковен брак могат ли да осиновяват духовно?173096679542679213430425173718359568221967n

Да, както и разведени. 

 1. Трябва ли обещанието за духовно осиновяване да се дава в тържествена форма, единствено в църква в присъствието на свещеник?

Препоръчва че обещанията да се дават тържествено, макар че могат да се дадат и частно. 

 1. По какъв начин се дават частни обещания?

Трябва да се прочете текста на обещанието (най-добре пред разпятието или пред икона) и от този момент през следващите 9 месеца да се казва една тайна от Броеницата по избор и всекидневната молитва за детето и родителите му. Добре е да си запишете датата на започването и завършването на молитвите, за да не я забравите. 

Всекидневна молитва

Господи, Исусе Христе, чрез застъпничеството на Твоята майка Мария, която Те е родила с любов; чрез застъпничеството на св. Йосиф-човекът на упованието, който се е грижил за Теб след раждането Ти, моля Те за това неродено дете, което осинових духовно и което е заплашено от унищожение. Моля Те, дай на родителите му любов и смелост, за да запазят живота на своето дете, който самият ти си му отредил. Амин. 

Обещания за духовно осиновяване

Пресвета Дево, Богородице Марио, всички ангели и светци, водени (а) от желанието да помагам в защита на неродените, аз ........................................................ твърдо решавам и обещавам, че от този ден ......................................празник на ..........................................

Осиновявам духовно едно дете, чието име знае само Бог, и в продължение на 9 месеца всеки ден ще се моля за спасяването на живота му и за праведен и честен живот след раждането му.

Обещавам:

 • да казвам всекидневната молитва с намерение за нероденото дете.
 • всеки ден да казвам една от тайните на Броеницата.
 • решавам още по собствена воля:………………………

 

Пожелаваме на всички успешна, благодатна и благословена седмица! 

о. Венци Николов OFMConv.