2073403140019953696411583389600n

През настоящата седмица честваме следните празници и литургични възпоминания:

  • сряда 26.02 – ПЕПЕЛЯНА СРЯДА – начало на Великите пости. Литургията ще бъде отслужена вечерта от 18:00 ч. а в с. Асеново от 15:00 ч. с поръсване на главите с пепел. На този ден сме задължени да спазваме строг пост.  Всеки петък след светата литургия ще бъде провеждан Кръстен път, а за англоговорящите всяка неделя след литургията от 18:00 ч. Великия пост е изключително важен период в нашия духовен живот. Бог ни дава това време за нашето покаяние и обръщане. През великия пост поканени сме да поднесем на Бога някаква жертвичка, затова вземаме решение от какво искаме да се откажем или върху какво измерение от нашия живот искаме по-усърдно да работим. През великия пост не бива да се участва в дискотеки, да се организира шумни празненства. Това време да е изпълнено с молитва, съсредоточение. Започвайки великия пост да пристъпим към светата изповед. Изповедта ще ни помогне по-добре да преживеем времето за нашето покаяние. 

Както всяка година по време на Великия пост каним различни проповедници, за да може всеки един от вас да се подготви по-добре за Възкресение Христово, така и тази година ще има такава възможност, както следва:

·        II неделя (8.03) о. Патрик Вале /пасионист/ гр. Свищов

·        III неделя (15.03) 

·        IV неделя (22.03) о. Збигниев Тенча /капуцин/ гр. Бургас

·        V неделя (29.03) 

·        VI неделя (5.04) о. Донбор Жирва /салезианин/ гр. Ст. Загора

В дните 19-20 февруари в нашата енория се проведе национална среща на Каритас. Във вторник 25ти февруари от 18:30 ч. след Светата литургия ще се проведе организационна среща на Каритас Плевен. 

От 3ти февруари в енорията ни започна да функционира дом за домашни грижи към Каритас Русе. Ако има нуждаещи се хора, болни или на легло, нека бъде уведомен енорийският свещеник, за да се посещават с тайнствата и съответната медицинска помощ. Напомняме за „Милосърдната кошница“, която е актуална по всяко време, а не само покрай Рождество Христово, в която всеки може да остави хранителни продукти – варива, зеленчуци, плодове, олио, брашно и т.н. Доброволци на Каритас Плевен периодично ще даряват събраните продукти на семейства, които живеят в бедност и недостигът на храна е ежедневие. Може да се включите и вие като дарите средства в кутийката при входа на храма, предназначена за бедни семейства, преди всичко за закупуване на необходими лекарства и консумативи за тях.  

Организираме молитвено-библийна група в енорията. Няколко човека вече отекнаха на призива. Който иска да се включи, нека се свърже с енорийския свещеник. Срещите се провеждат всеки четвъртък след Светата Евхаристия. По същото време се срещат и младежите в нашата енория, организирани от о. Ярослав. Нека да не оставаме безразлични спрямо всяко едно мероприятие, което се провежда в храма и да се включваме активно.

 

Пожелаваме на всички успешна, благодатна и благословена седмица!

  pax

о. Венци Николов OFMConv.