IMG0001

Излязоха от печат новите стенни календари за 2020 г. за деца и възрастни. Темата за новата година в Католическа Никополска епархия е Lignum Vitae, Crux Christi - "Христовият кръст, дърво на живота". Издава Католическа Никополска епархия, съвместно с Епархийно Светилище Дева Мария от Фатима. Предпечатната подготовка е на "Студио Спектър" гр. Раковски. Изображенията в календара за възрастни са на художника Атанас Атанасов. Можем да ги намерим като спирки на Кръстния път в едноименото светилище в Плевен. Тази година издателите решиха да не бъдат забравени и най-младите християни, затова сътвориха и календари за деца, с красиви изображения на ангелите пазители, които по особен начин ходатайстват за най-малките. 

Излезе от печат новия брой на списание "Ave Maria", последен за тази година. В този брой ще намерим интересни статии за историята на празника Рождество Христова; символи, свързани с празника; духовната подготовка за празника, както и празнуването на Коледата. Ще намерим поздравителен адрес от Н.В.Пр. монс. Христо Пройков, председател на Епископската Конференция на Католическата Църква в България и епископ на католиците от източен обред. В ръцете ни се дава едно парченце католическа литература, което успя да се роди през изминалата година. Надяваме се за в бъдеще да пусне солидни корени в християнската ни традиция и да продължава да радва всеки читател от всяко вероизповедание, интересуващ се от задълбочаването на своята вяра. 

Благодарим на о. Яцек Вуйчик за проповедта и му пожелаваме много духовни успехи и благодати в енория „Благовещение“ в гр. Варна. Идната неделя е четвърта последна от четирите недели на Предколедното време. 

През зимния сезон ще събираме средства за отопление на църквата. До входа на храма е поставена специално за това, подготвена касичка. 

Вече избрахме членове и УС на „Каритас“ в нашата енория. Който иска може да се включи в дейностите, които ще извършваме като начало. Това са „Център за социални грижи“, „Празничен базар“ и „Милосърдната кошница“. По специално за „Милосърдната кошница“ всеки може да остави хранителни продукти – варива, зеленчуци, плодове, олио, брашно и т.н. доброволци на Каритас плевен периодично ще даряват събраните продукти на семейства, които живеят в бедност и недостигът на храна е ежедневие. Може да се включите и вие като дарите храна в поставената кошница или като ни изпратите информация за семейства, които се нуждаят от храна. „Празничният базар“ започна! Приканваме да си закупите от тук украса за идващите празници, ръчно изработена и с благотворителна цел, за хора в нужда. 

Пожелаваме на всички успешна, благодатна и благословена седмица! 

paxо. Венци Николов OFMConv.