-

Днес започва новата литургична година. В нея ще извървим по сакраментален начин различните етапи от живота на Исус, от въплъщението до възнесението Му в небето. Да си припомним някои моменти от живота  и поученията на Христа,  чрез които Той ни осветява; да честваме  в обреда и в песента на спасението, които ни донесе, да изживеем отново с Него  тайната Му и да я направим актуална за Църквата. По този начин ще изграждаме всеки ден Неговото мистично тяло, което расте в мъдрост и благодат както израсна Исус. В Предколедното време се четат най-значителните текстове от Стария Завет, по специално тези на пророк Исая, които подготвиха първото идване на Исус, за да ни помогне по добре да Го приемем на Бъдни вечер. 

Благодарим на о. Младен Плачков за проповедта и му пожелаваме много духовни успехи и благодати в енория „Пресвето Сърце Исусово“ в гр. Раковски. Идната неделя е втора от четирите недели на Предколедното време. Както и други години по същия начин и сега сме поканили различни проповедници, по особен начин и за англоговорящите посетители на нашето светилище както следва: 

8 декември – о. Патрик Виале (Свищов)

15 декември – о. Яцек Вуйчик (Варна)

22 декември – монс. Паулу Бутнару (секретар на Светия Престол)

 

През настоящата седмица честваме следните литургични празници и възпоминания:

-3 декември – вторник – св. Франциск Ксавери, свещ.

- 7 декември – събота – св. Амвросий, еп. и ц.уч. 

Днес е 3 ден от Деветница в чест на Непорочното Зачатие на Дева Мария (8 декември). 

През настоящата седмица отбелязваме дни на духовно обновление – Първи четвъртък, петък и събота на месеца.  

Във вторник 03.12 от 10:00 ч. ще посетим защитеното жилище за хора с увреждания в кв. Сторгозия. Тогава ще празнуваме Международен ден на хора с увреждания. Който желае може да се включи в това мероприятие.  

През зимния сезон ще събираме средства за отопление на църквата. До входа на храма е поставена специално за това, подготвена касичка. 

Вече избрахме членове и УС на „Каритас“ в нашата енория. Който иска може да се включи в дейностите, които ще извършваме като начало. Това са „Център за социални грижи“, „Празничен базар“ и „Милосърдната кошница“. По специално за „Милосърдната кошница“ всеки може да остави хранителни продукти – варива, зеленчуци, плодове, олио, брашно и т.н. доброволци на каритас плевен периодично ще даряват събраните продукти на семейства, които живеят в бедност и недостигът на храна е ежедневие. Може да се включите и вие като дарите храна в поставената кошница или като ни изпратите информация за семейства, които се нуждаят от храна. „Празничният базар“ започна! Приканваме да си закупите от тук украса за идващите празници, ръчно изработена и с благотворителна цел, за хора в нужда. 

Излязоха от печат новите литургични календари за 2020 г. Можем да си закупим от църковния магазин. 

Желаем след литургията от 11:00 ч. да осветим всички превозни средства от нашата енория и всички шофьори. За това каним всеки един от вас на алеята пред входа на църквата и след благослова ще бъдат осветени, както и белязани със емблематичен християнски знак „риба“ автомобилите и благословени шофьорите. Рибките можем да закупим в църковния магазин. 

Пожелаваме на всички успешна, благодатна и благословена седмица! 

4757769215871758880522397437060259018964992o

 

о. Венци Николов OFMConv.

pax