580572320616751374832450724720n

Започнахме Великите пости.

Папа Франциск:

„Да постим,  т.е. да се научим  да променяме отношението си към другите и към създанията: от изкушението „да погълнем“  всичко, за да задоволим нашата алчност, към способността да страдаме от любов, която е способна да изпълни празнотата на сърцето ни. Да се молим, за да разберем как да се отречем от идолатрията и от самодостатъчността от нашето собствено аз, и да признаем, че имаме нужда от Господ и от Неговото милосърдие. Да практикуваме благодеяние, за да се освободим от глупостта да живеем, трупайки всяко нещо за себе си в илюзията да си осигурим едно бъдеще, което не ни принадлежи. Следователно става въпрос  за преоткриване на радостта от Божия замисъл за сътворението и за сърцето ни, този да Го обичаме, да обичаме нашите братя и целия свят, и да намираме в тази любов истинското блаженство“. Послание за Великите пости 2019 г.

Всеки петък след светата литургия ще бъде провеждан Кръстен път, а за англоговорящите всяка неделя след литургията от 18:00 ч. 

Както всяка година по време на Великия пост каним различни проповедници, за да може всеки един от вас да се подготви по-добре за Възкресение Христово, така и тази година ще има такава възможност, както следва:

II неделя (17.03) о. Младен Плачков /мирски св./ гр. Раковски

III неделя (24.03) о. Збигниев Тенча /капуцин/ гр. Бургас

IV неделя (31.03) о. Патрик Вале /пасионист/ гр. Свищов

V неделя (7.04) о. Донбор Жирва /салезианин/ гр. Ст. Загора

Започнахме ремонт на олтарното пространство, както бяхме споменали преди време. Въпросът беше повдигнат и на няколко енорийски съвета. Идеята е цялостно довършване на храма. Вече изнесохме каменните фигури навън и тази година ще бъдат поставени на зелената площ пред църквата. Изработихме нов триптих и го поставихме на тяхно място. Остава да бъде сменен пода в олтарното пространство и разширяване на стъпалата; да бъде изработен нов олтар и амвона; корекция в осветителните тела на храма; елиминирането на газовите отоплителни тела, поради вътрешното изгаряне и от тук, унищожаването на стенописите; поставяне на алтернативно отопление; цялостно боядисване на църквата с нови цветове. През целия Велик пост литургиите ще бъдат отслужвани в залата под църквата. 

На 15 март (петък) от 19:00 ч. ще се проведе поп и госпъл концерт на гостуващия от Германия хор „Living voices”. Вход свободен! 

При изхода от залата има касичка, която е предназначена за бедните и нуждаещите се от нашата енория. можем да направим жест на милосърдие, помагайки материално на тези, които имат нужда.

През пролетната ваканция /1-7 април/ о. Ярослав организира излет за младежите и децата. Който е заинтересуван нека да се свърже с него. 

След тази Евхаристия каня младежите на катехизис в зелената зала с о. Ириней, децата в приемната с г-жа Анелия, а всички родители и желаещите кафе под навеса в двора. Желаещите да се запишат за литургията на папата в София могат да го направят след литургията в канцеларията. До 25 март събираме парите за пътуване и за аксесоари. Ще бъда достъпен след литургията за други запитвания и проблеми.

На всички пожелаваме приятна и благодатна седмица!

 

о. Венци Николов OFMConv.