belka-w-twoim-oku-jest-brakiem-milosci-w-patrzeniu-na-innych-komentarz-liturgiczny-622x417

Гредата в окото ни е липсата на любов в погледа. Поглед без любов се характеризира с осъждане. Най-често това се дължи на чувството за несигурност и страх. В желанието си да бъдем считани за достойни, търсим ясни критерии за оценка на стойността на постъпките. Затова се опитваме да оценим нагласите на другите хора.

Когато получим потвърждение от другите, че такива критерии са подходящи, ние се опитваме да ги запазим. Понякога обаче осъждането на другите е вид самозащита. Това е да се отклони вниманието от себе си и от нашите тъмнини или да ни оправдае с нашата слабост: "ако другите извършват такива грехове, тогава моите слабости са нищо." Осъждането на другите, идва от неспособността да се види пълната истина за себе си. Всеки от нас е белязан от грях. Ако наистина го осъзнаем, няма да можем да съдим другите. Но да видиш собствения си грях не е лесно. Обикновено се защитаваме срещу него с цялата си сила. Злото може да се види само чрез очите на Бога с нежни очи, пълни с милост. Бог не иска смъртта на грешника, но да се обърне и да живее. Това важи за всички нас. Когато преживяваме милостивия поглед на Бог, не можем да осъждаме другите.

20150525Belka757Евхаристията е конкретно училище с различен поглед - гледайки през любовта до края. Евхаристията е хляб за вечен живот и ни напомня, че нашият настоящ живот е само подготовка за бъдещия. От самото начало на откровението Бог ни призовава да напуснем старата родина и да отидем в новата.

о. Венци