papa

През настоящата седмица честваме следните литургични възпоминания и празници:

  • 02 (пон.) – Дева Мария Лурдска, възпоминание; Световен ден на болните. Литургията ще бъде отслужена от 18:00 ч.
  • 02 (четв.) – СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИ, ПОКРОВИТЕЛИ НА ЕВРОПА – тържество. 

Всички желаещи да участват в Светата Евхаристия със Светия Отец папа Франциск в София на 5 май от 17:00 ч. на площад Батенберг, по време на апостолическото му посещение в България и Македония, нека да се свържат с о. Венци до края на февруари – 27ми! Няма възрастова граница! Непълнолетните нека да носят декларация от родител. Таксата за пътуването с автобуси е 15 лв. Местата са ограничени! Записването се извършва чрез представяне на актуална лична карта и плащане на таксата. 

През настоящите няколко недели бих искал да се подготвим духовно за посещението на Светия отец папа Франциск в България. Затова всеки ден ще молим след литургиите специална молитва за мир, както и ще размишляваме през неделите върху следната тематика:

-        На логото присъстват следните елементи: заглавието на енцикликата на Св. Папа Йоан XXIII PACEM IN TERRIS/МИР НА ЗЕМЯТА; ЗЕМНОТО КЪЛБО с озарен от повече светлина РЕГИОНЪТ НА БЪЛГАРИЯ; БЪЛГАРСКИЯТ ТРИБАГРЕНИК, който обгръща земята; ДВЕ РЪЦЕ, които крепят или грижовно обгръщат земното кълбо; и надписите в цветовете на ватиканския флаг бяло и жълто.

-        Светият отец желае да посети България в спомена от пребиваването на монс. Ронкали от 1925г. до 1934г. в България, където се среща с некатолици и нехристияни и работи с всички общности еднакво усърдно и по-късно като Папа свиква Втория Ватикански събор, който отваря Католическата църква за диалог с другите християни и с другите религии.

-        Мотото на визита на папа Франциск е заглавието на енцикликата „Мир на земята“. Светият отец желае именно от нашата страна да отправи послание и молитва за мира по света.  

-        В България традиционно съжителстват хора от различни етноси и религии. В страната ни цари мир и тя е гарант за мира в региона и работи за мира в региона.

-        Св. Папа Йоан XXIII е познат по целия свят като „Добрия папа“ и всяко добро дело е достойно за поощряване. Всичко добро, което сме наследили и се стараем като страна да споделяме с нашите съседи е плод на усилията на много хора, както и на приноса на нашите две ръце, това се вижда и на логото. Нека се молим за това и да го пазим.

-        Светият отец, като духовен пастир, иска да насърчи участието в неделната литургия. Независимо от пътувания или ангажименти, иска всички заедно да присъстваме на неделното богослужение и литургията на 5 май, заедно с него, клира и духовенството да бъдем като католици и вярващи един своеобразен жест и пример за останалите.

Започнахме благославянето на домовете в нашата енория. Който има желание, нека да не чака до края на годината, а да се свърже с енорийския свещеник и уточнят точната дата. 

В Рим внезапно почина на 61 годишна възраст Н.Пр Камило Дзуколи, посланик на Суверенния Малтийски орден в България. Заупокойната литургия се е състояла на 4 януари в Рим в църквата на Свети Йоан Кръстител на Рицарите от Роди. От нашата енория изпратихме съболезнователна телеграма. 

След тази Евхаристия каня младежите на катехизис в зелената зала с о. Венци, децата в приемната с г-жа Анелия, а всички родители и желаещите кафе долу в залата под църквата. Желаещите да се запишат за литургията на папата в София могат да го направят след литургията в канцеларията. 

На всички пожелаваме приятна и благодатна седмица! 

 

о. Венци Николов OFMConv.