gloswolajacego

Пригответе пътя на Господа, прави правете пътеките Му. Тези думи на Св. Иван се отнасят към всички. Той не е говорил само на съвремените му хора, но на всички, които живяха и ще живеят на земята. Не става дума за матерялните пътища и пътеки, по които се разхождаме всеки ден. Св. Иван говори за единственият път, по който Исус може да стигне до човешкото сърце. Всеки от нас трябва да премахне от своята вътрешност и от средата, в която живее греха – единствената пречка, която не позволява на Господа да стигне до нас. Там където се намира тази пречка, Исус никога няма да премине. Докато няма да я отстраним. Той не може да ни помогне.

Ако някой от нас си мисли, че е вече толкова добър, и че няма нужда от Неговата благодат и Неговата прошка, ако някой смята, че няма грехове, тогава ще остане сам до момента, докато не отстрани това фалшиво и опасно мислене. Който, като фарисеите много се въздига и смята, че е добър, че сигурно е по-добър от другите, такъв тябва да знае, че Исус няма да стигне до него. Когато мислиш, като фарисеите, че бидейки деца Авраамови, вече са в безопасност. Може си мислиш, че стига това да принадлежиш на Църквата, че си кръстен и достатъчно е де си в неделя на литургия. Чухме преди малко, какво отговори Св. Иван на фарисеите: Бог може от тези камъни да въздигне чеда на Авраама. Ние всички трябва да признаем, че сме грешни, и че има много неща, които трябва да оправим. Никога не е толкова добре, че не може да е по-добре. Постоянно трябва да се стараем, да дигаме нивото на нашият духовен живот и затова трябва да се замислим върху тези думи: Пригответе пътя на Господа. Да погледнем пътя на нашият живот и да се попитаме, дали Господ може да ни намери на този път. Може вървим по пътя, на който не е възможно да Го срещнем. Ако вървим по правилният път, тогава трябва да се стараем да е достатъчно хубав и чист, за да може да мине по него Исус, който със сигурност ще дойде. Нашето положение тогава, ще зависи от това, каво потготвихме, в какво състояние ще ни завари Господ. Адвентът, това е подходящо време за да направим преглед на душите си, и ако намерим там нещо, което може да попречи на Господа, непременно трябва да го отстраним. Изповед това е начин за нас, да почистим нашият път, нашата душа, да е добре разположена, за да посрещне Господа. Да не чакаме до последният момент, затова, че Господ винаги идва внезапно.

 

ЕНОРИЙСКИ СЪОБЩЕНИЯ - II АДВЕНТНА НЕДЕЛЯ (9.12.2018)

Днес 9 декември ще осветим всички превозни средства от нашата енория и всички шофьори. За това каним всеки един от вас да паркира колата си на алеята пред входа на църквата и след Светата литургия от 11:00 ч. ще бъдат осветени, както и белязани със емблематичен християнски знак „риба“, който о. Венци донесе след духовните упражнения от Непокаланув, градът основан от св. Максимилиян Колбе.

 

На 11 декември ще бъде монтирана коледната пещера в центъра на Плевен пред общината. Който иска да се включи с помощ в монтажа, нека да се свържи с о. Венци.

 

Във връзка с подготовката за Рождество Христово, на 14 декември от 18:00 ч. детски хор „Звъника“ ще изнесе предколеден концерт в нашата църква. На 17 декември от 19:00 ч. ще се проведе коледен концерт на плевенската филхармония и общински хор „Гена Димитрова“. Вход свободен!

 

На всички пожелаваме приятна и благодатна седмица!

 

о. Венци Николов OFMConv.