1. През настоящата седмица честваме следните литургични възпоминания и празници:
 • сряда (17.01) – възпоминание на св. Антон Велики, иг. 
 1. Започнахме благославянето на домовете в нашата енория. Който желае нека да се консултира с някой от свещениците за точната дата. 

 

  1. Във връзка със започналите чествания на 370 годишнината от основаването на Никополска епархия и за да бъде единна нашата молитва през 2018 г. днес по време на литургията молим за починалите свещеници и богопосветени от епархията ни. През следващите недели ще молим за:
  • ІІІ-та неделя за свещениците и сестрите, които действат в Епархията днес;
  • ІV-та неделя за всички миряни от Епархията; 

  Тези дни също така се навършват 6 месеца от смъртта на о. Стефан Калапиш. Вечен покой дай му милостиви Господи и вечната светлина да го озари! Нека да почива в мир! Амин!

   

  1. Организираме поклонничество до Светите земи през месец октомври. Пътуването го правим съвместно енория „Свети Архангел Михаил” гр. Раковски, понеже не успяхме да намерим достатъчно желаещи от нашата енория, за да запълним бройката. Таксата е 1500 лв. Остават 7 свободни места. Който може да даде част от сумата, нека го направи! До 1 април събираме 300 лв. от човек и лични данни. Нужен е паспорт!

   

  1. През изминалата седмица създадохме фейсбук група на енорията ни „Енория Дева Мария от Фатима”, за да има по-добра комуникация и връзка. Който желае и има фейсбук, а не е включен, може да не участва в нея. Или пък ако някой знае човек, който иска да се включи нека да го включи, но да е от нашата енория. Можем да публикуваме неща, свързани с духовното развитие или съобщения, които касаят нашия енорийски живот. След като се прибера от Италия ще бъде организирана програмата за тази година. Тя е почти готова вече, но нека да мине през енорийския съвет на 17 март.

   

  1. Утре заминавам за Италия. След като се прибера ще бъде организирана програмата за някои важни мероприятия за тази година. За някои от тях са установени дати:
  • НМХС Житница – 4-7 юли;
  • ЕПАРХИЙНА СРЕЩА ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ 1-7 КЛАС (ДО 14 Г.) Организираме поклонничество до националното светилище „Дева Мария Лурдска” гр. Пловдив на 6-7 април 2018 г., във връзка със 160-год. от явленията в Лурд. Ще се пътува с автобус до Пловдив. Таксата за участие е 10 лв., в това число за пътни, за храна и нощувка;
  • ЕПАРХИЙНА СРЕЩА ЗА МЛАДЕЖИ И КАТЕХИСТИ (НАД 14 Г.) Организираме поклонничество до Никополис ад Иструм и енория „Блажена Дева Мария на броеницата”, гр. Велико Търново на 14 април 2018 г., във връзка със 370-год. от основаването на епархията ни. Ще се пътува с автобус. Таксата за участие е 10 лв., в това число за пътни и за храна;
  • С деца на море: 7-12 август;
  • Поклонничество до Светите земи: 17-24 октомври

   

  1. От 18 до 25 януари ще се проведе седмица на молитва за единство на християните. По този повод на 18 януари (четвъртък) каним всички на обща молитва в методистката църква от 18:00 ч. и на 20 януяри (събота) от 18:00 ч. в нашия храм.

   

  1. 8. На 17 март ще се проведе енорийски съвет – първия за тази година, на който ще се вземат важни решения. Тогава ще се завърне в България и енорийският свещеник.

   

  На всички пожелаваме благословена седмица, приятна и спокойна неделя и вкусен обяд!

 

 

о. Венци Николов OFMConv.